Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

4 espais de dinamització cultural al cor d’Olot

Literatura, teatre, conferències, circ, concerts, ….

4 espais culturals per gaudir d’Olot!

EL TORÍN

FOTO: ELENACARGOL

El Torín sempre ha estat un espai de trobada. Conegut com el Puig dels Mesells per la seva alçada i perquè s’hi reunien els pagesos i ramaders per a intercanviar bestiar (origen de la Fira de Sant Lluc des del 1314), avui és un equipament cultural, obra dels arquitectes Joan i Isabel Rodon, que inclou l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa (ACGAX) i la sala El Torín.

L’Arxiu, creat el 1983 i instal·lat el 2012 compta amb sales de consulta així com una sala d’actes i exposicions temporals molt activa, en la que rescata fotografies del seu arxiu d’imatges vinculades a diferents temàtiques.  

Just a sota hi ha la Sala El Torín, una sala de conferències, actes i concerts amb capacitat per a 700 persones. El programa de concerts de gran qualitat és infinit i sobretot molt variat, adaptat a tots els gustos i edats.

EL TEATRE PRINCIPAL

FOTO: SISMÒGRAF

Tenim referències de teatre a Olot des del segle XVIII. Aquest deuria ser més petit que el que es va cremar en un dels atacs carlins a Olot, el març de 1874.  Un any més tard comencen les obres que duren 12 anys, donant l’aspecte que té avui en dia, obra de l’arquitecte Martí Sureda; la façana és del 1902.

En aquell temps les grans diversions pels olotins i olotines i els visitants, que ja eren nombrosos a la ciutat d’Olot, eren el teatre, el cinema, els toros i les sardanes que es feien al Firal (Passeig de Miquel Blay) i a les Fonts de Sant Roc, juntament amb els cafès i les societats recreatives que també organitzaven actes i espectacles.

Al principi, al teatre hi anava la burgesia que després de l’obra anava al Casino, a fer el vermut. Però avui en dia la cultura és pública, és per a tothom, i per a totes les edats i butxaques i des del Teatre Principal d’Olot es programen anualment obres de tot tipus, el LAP dels dijous al vespre i diversos festivals com el Sismògraf, el festival internacional de dansa de Catalunya.

LA BIBLIOTECA MARIÀ VAYREDA

FOTO: OLOT CULTURA

Tot deixant el Firal (Passeig de Miquel Blay) i baixant  Carrer Major avall, arribarem a la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot, ubicada en un edifici on abans hi havia hagut l’Ajuntament d’Olot.  A Olot ja tenim biblioteca popular des de 1918, impulsada pel moviment noucentista i ubicada originalment al cor de l’eixample Malagrida. Existia també el Museu-Biblioteca d’Olot fundada el 1905 i ubicada a l’Hospici.  Al l’eixample, encara hi podem veure el rètol “Casa de cultura”, avui Escola de Música. S’unificaren les dues biblioteques (una municipal i l’altra de la Diputació i la Generalitat) amb el nom que té avui, i el 1997 es traslladà a aquest edifici completament reformat, conservant només de l’antiga casa de la vila les façanes exteriors del segle XVIII. És un dels equipaments més actius de la ciutat, amb sales de lectura, biblioteca infantil, activitats per a la mainada i club de lectura pels adults, a més de comptar amb un fons bibliogràfic local molt important.

LA PLAÇA DE BRAUS

FOTO: OLOT CULTURA

Sabíeu que la plaça de braus d’Olot és una de les més antigues de Catalunya? Feta de pedra volcànica, rajola i calç, construïda el 1859, és una plaça circular acabada amb arcs de mig punt amb tres entrades diferenciades: sol, ombra i l’entrada dels animals. Conserva encara la graderia i les fustes que separen la plaça del passadís entre grades i pista.

Actualment, no té el mateix ús pel que es va construir. Si bé a Olot i de ben antic hi havia una gran afició a les diversions relacionades amb bous, vaques i braus,  avui és un escenari excel·lent per a nombrosos espectacles a la primavera, estiu i tardor: Festival Sismògraf (abril), Circ a les places (juliol) i concerts per a tots els públics durant l’any. El seu cercle permet que tothom ho vegi i gaudeixi d’allò més d’un espectacle rodó.

MIRA TOT EL QUE POTS FER AQUEST ESTIU A OLOT!
Share Post