Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

El volcà de Montolivet: el gran desconegut

El volcà de Montolivet és un dels volcans urbans d’Olot, potser desconegut per a molts, però no menys interessant!

Alineat amb el volcà Montsacopa i el de la Garrinada, el volcà de Montolivet fou plenament construït per una erupció de tipus estrombolià, amb una colada de lava final que va formar el cràter en forma de ferradura. Va sorgir de la mateixa falla que el Montsacopa i té una torre de telegrafia òptica del segle XIX al seu cim, no us el podeu perdre!

Podem accedir-hi pel barri de Sant Pere Màrtir d’Olot, una urbanització construïda en forma d’eixample durant els anys 50 en un moment de creixement de població amb tot un seguit de cases ben característiques: blanques unifamiliars de dues plantes i jardí. En destaca l’església del barri, amb el cap de gran tamany de Sant Pere Màrtir a la façana presidint la plaça.

Un camí que serpenteja

Ja situats en el caminet que s’enfila cap al capdamunt del volcà Montolivet des del barri de Sant Pere Màrtir, ens desviarem per veure la torre carlina del segle XIX utilitzada per comunicar els atacs a les guerres carlines.

Des d’allà, gaudirem d’una espectacular vista de la vall d’Olot i de la vall d’en Bas, un mirador excepcional per comprendre l’origen volcànic del territori garrotxí.

Seguirem caminant fins arribar a l’entrada del riu Fluvià per Olot, a la zona anomenada Tussols Basil.

Àrea Tussols-Basil

Entre la presa de Can Basil i el Molí del Collell, trobarem aquest espai natural privilegiat. A banda i banda del riu, és d’agrair la vegetació característica del bosc de ribera, sobretot a l’estiu.

Les cases de pagès situades prop del Fluvià són antics molins fariners ja existents a l’edat mitjana que aprofitaven la força motriu de l’aigua per moldre el blat i obtenir gra; molts d’ells encara conserven tota la maquinària.

La resclosa i el canal són clars indicadors de l’activitat industrial que hi va haver en aquesta zona. Durant anys, la bassa de la resclosa fou la piscina del Club Natació Olot. L’any 1953 es creà la Travessia Tussols-Basil (prova de natació) que encara avui es celebra cada 15 d’agost.

FOTOS: educart sl

Un pícnic privilegiat

Si voleu parar i fer un recés de la caminada, us proposem gaudir del prat i de l’arquitectura del Pavelló de Bany dels arquitectes RCR d’Olot (1995-1998) anomenat així per l’activitat de natació que durant anys es va dur a terme en aquest indret.

Avui és un espai culinari gestionat pel Restaurant les Cols guardonat amb dues estrelles Michelin on a l’estiu i amb reserva prèvia, hi podreu dinar o encarregar cistelles de picnic plenes de productes locals. 

Retornant per les Fonts de Sant Roc

Seguint el camí que voreja el riu, arribarem a les Fonts de Sant Roc, lloc per beure aigua de abundosa font i descansar sota els seus arbres monumentals, mentre caminants i ciclistes circulen per la Via Verda del Carrilet just a sobre. D’aquí inicien moltes altres rutes que ens porten a altres indrets i paisatges únics.

Podem finalitzar l’itinerari passejant per un petit tram d’aquest bicicarril que ens portarà a conèixer dues obres més dels arquitectes RCR: l’Estadi Municipal d’Atletisme i el Parc de Pedra Tosca.

Share Post