Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Passejades a la fresca vora el riu Fluvià

Un passeig natural, cultural i molt refrescant pels dies més calorosos d’estiu!

Us proposem una ruta que ressegueix el tram del riu Fluvià des que entra a la ciutat d’Olot, per les fonts de Sant Roc, fins que en surt, per les fonts de les Tries. El podeu fer seguit o per parts, a peu i en alguns trams en bicicleta, però el feu com el feu, segur que descobrireu o redescobrireu, un espai privilegiat!

El riu Fluvià flueix, com el seu nom significa, al llarg de 70 kms. Neix a la Vall d’en Bas i desemboca a St. Pere Pescador. El tram d’Olot s’adapta tot fent ziga-zagues, aprofitant els espais que els 4 volcans de la ciutat li han deixat. En tres trams diferenciats descobrireu tres paisatges ben diferents.

El primer tram: l’arquitectura dels RCR

El Riu Fluvià entra per Olot fent un gir pel darrere l’Estadi Municipal d’atletisme, el Parc Atlètic Tossols, dissenyat pels arquitectes RCR, enmig d’un bosc de ribera amb una flora i fauna protegida i autòctona.

L’itinerari a peu comença al costat dret del riu (sempre seguint el seu curs) a la font de la Gruta, resseguint un caminet  fins a les fonts de Sant Roc.

A mig camí veureu, a l’altra banda del riu, el Pavelló de Bany, també obra dels arquitectes RCR, on els dijous d’estiu s’hi pot menjar un bon arròs cuit amb llenya pel restaurant Les Cols, guardonat amb dues estrelles Michelin (la reserva s’ha de fer prèviament, trucant al mateix restaurant Les Cols – 972 26 92 09). 

Si continuem el tram arribarem a la resclosa del Molí de Sant Roc, un Mas i molí que ha aguantat el pas del temps. Aquest espai havia estat la piscina municipal, abans que a Olot es construís el complex del Club Natació Olot. La nedadora olotina  Montserrat Tresserras va ser la primera dona que va creuar nedant el canal de la Mànega i l’estret de Gibraltar i de ben segur que aquí hi deuria fer alguns dels seus entrenaments. Anualment al mes d’agost, s’hi celebra la Travessia popular Tussols-Basil que organitza el Club Natació Olot.

El tram mig: ebarjo i xiringuito

Ja resfrescats, sortiu de les fonts de Sant Roc per seguir el riu després del pont de Sant Roc o bé pel passeig arbrat o bé pel caminet que ressegueix el riu. Aquest passeig conserva una font, la de la Puda, on a mitjans de segle XX s’hi anava a berenar i agafar aigua. Arribareu al pont de ferro i podeu seguir a peu (pel costat esquerre) o amb bicicleta (pel costat dret) fins a arribar a la zona d’esbarjo, el Parc de les Mores, amb jocs infantils i el “xiringuito” anomenat “L’aigat“. A l’altra banda del riu, si hi veieu algú estirat a l’herba, és que està prenent la fresca als prats de la Mandra!

En aquest punt, comença el tram més urbà del riu que s’aproxima, a poc a poc, on hi havia hagut molta de la indústria olotina (embotits, ratafia, tèxtil, tints i cuirs); un recorregut entre antigues fàbriques i rescloses que ens indiquen l’aprofitament de l’energia hidràulica. En arribar al pont de Santa Magdalena (el més antic d’Olot), hi veurem la marca d’on va arribar l’aiguat del 1940 provocant un munt de destrosses.

FOTOS: elena cargol

El tram final: us proposem un repte!

Des del pont del Palau seguirem pel costat dret del riu per l’anomenat Passeig Basàltic, ja que hi trobarem nombroses pedres de basalt, lava solidificada, i també i algunes escultures amagades. Sereu capaços de trobar-ne més d’una?

Per finalitzar el tram, haureu de desviar-vos lleugerament per arribar fins al Molí d’en Climent, avui la seu de l’agrupament escolta d’Olot. Travessant pel pont de Sant Miquel, baixeu de nou al nivell del riu pel Parc dels Nius, una zona amb taules per a seure i descansar. Seguiu pel camí que us quedarà a l’esquerra fins a trobar la passera del Molí de la Torre i llavors, arribareu a les Fonts de les Tries, un paratge idíl·lic, refrescant, amb aigua abundant i on també podreu fer un pícnic final, sempre cuidant de deixar l’espai tan bonic com l’hem trobat. 😉

FOTOS: elena cargol
Share Post