Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Una excursió en bicicleta per la via verda del Carrilet d’Olot

Prepareu-vos per explorar, tot pedalant, les antigues vies del tren d’Olot, que van quedar abandonades i que avui s’han convertit en l’espai ideal per a fer una excursió familiar amb bicicleta! Benvinguts a la via verda del Carrilet d’Olot!

Si feu l’excursió amb nens, us proposem només un petit tram d’aquesta ruta del Carrilet que arriba fins a tocar el mar, a Sant Feliu de Guíxols. El tram que us propsem és una passejada d’una horeta, que va des de les fonts de Sant Roc d’Olot fins al poble del costat, Les Preses!

El camí de la ruta que us proposem és conegut popularment com la Via verda del Carrilet i és ample, planer i està súper senyalitzat! Són uns 5 quilòmetres que es poden fer tranquil·lament sobre dues rodes ja que la terra és compacta, no hi ha entrebancs i els cotxes NO hi poden circular!!!

La ruta serà tota una experiència perquè us farà creuar per sota els túnels que es van construir a principis de segle XX per on hi pasava locomotora que anava d’Olot a Sant Feliu de Guíxols.  Si us ve de gust, fins i tot podreu fer parada en una de les antigues estacions de tren que es troba al costat del camí, que actualment s’ha reconvertit en un petit bar, el Baixador de Codella.

Entre pedalada i pedalada, us recomanem que contempleu els marges de pedra seca que delimiten el camí, un art declarat el novembre d’aquest 2018 com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO!

Les que aquí podreu descobrir, són parets de pedra seca fetes de pedra volcànica fruit de l’explosió del volcà Croscat, fa més d’11.000 anys.

Els pastors i pagesos de la zona van aprofitar aquest material volcànic per a fer feixes i coves on aixoplugar-se. Si us voleu parar a contemplar aquesta pràctica, us recomanem que ho féu en el Parc de Pedra Tosca una mena de laberint fet amb pedra volcànica, dissenyat pels arquitectes RCR que es va construir l’any 2001 per a conservar i donar a conèixer aquest espai. És d’accès gratuït i és molt recomanable fer-hi una passejada per dins.

A la via verda del Carrilet d’Olot trobareu encara una altra obra arquitectònica dels RCR: l’estadi d’atletisme. D’accès gratuït, podeu aturar-vos una estona a contemplar aquesta meravellosa pista d’atletisme moderna enmig d’un bosc.

Un cop arribeu a les Preses, trobareu els camps de les Masies més properes, on podreu veure pasturar a vaques, ases i cavalls. Així mateix, i en funció del dia, també hi trobareu els pagesos treballant la terra amb el tractor. I és que la via verda del Carrilet travessa una zona rural, plena de conreus i explotacions agrícoles;  una vall d’allò més fèrtil envoltada de serres i muntanyes, entre les quals destaca el Puigsacalm.

Sense cap mena de dubte, la via Verda del Carrilet d’Olot és una excel·lent excursió per fer en amb nens perquè és  un itinerari amb molt poca dificultat i  envoltat de natura!

Descobriu la història del tren d’Olot

Ah… i si voleu, també podeu convertir aquesta passejada en tota una descoberta! Què us sembla descobrir amb els més petits la història d’aquest antic mitjà de transport?

Els Amics del tren d’Olot us n’explicaran totes les anècdotes a la seva web: trenolot.cat.  Una de les més divertides és que era un tren que mai anava a l’hora, i que va fer tard fins i tot el dia de la seva inauguració. Anava tan a poc a poc que els passatgers tenien temps de baixar en marxa, beure d’una font i tornar a pujar. Per això, es va fer popular l’expressió: “El tren d’Olot surt quan vol i arriba quan pot”.

Si se us ha fet curta aquesta ruta i us veieu valents per a continuar caminant o en bicicleta, la ruta del carrilet pot seguir encara 55,5 km o 58,5 km més, si voleu fer parada a la ciutat de Girona. La parada a Girona és opcional, però una grata sorpresa per la majoria, ja que permet veure els majestuosos edificis de la ciutat, després de tanta naturalesa. El desnivell de la ruta no és gaire pronunciat, d’un 1,5% i té una dificultat mitjana. La Trailwalker d’Oxfam Intermon, la carrera solidària que s’organitza anualment per a portar aigua a molts països, recorre aquesta ruta i la segueix arribant a Sant Feliu de Guíxols, completant un total de 100 km. És sens dubte una manera meravellosa de col·laborar amb una causa solidària i practicar el senderisme i l’autosuperació. Si us hi animeu, us podeu inscriure directament a la seva pàgina web.

Share Post