Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW

DESCARREGUEU-VOS ELS PROGRAMES!

Fira del Pessebre

Del 4 al 7 de desembre
De Sant Esteve a la plaça del Carme

Una Fira del Pessebre amb més productes de Nadal que mai!

Us falta alguna figura del pessebre, no trobeu el tió o esteu buscant el millor regal Km. 0? Teniu una cita amb la Fira del Pessebre al centre d’Olot, del 4 al 7 de desembre.

A la plaça d’Esteve Ferrer hi trobareu les tradicionals casetes de fusta on els artesans pessebristes exposaran i vendran les seves escultures. A la plaça Major, hi haurà com ja és tradició, el mercat de Nadal Km. 0: un espai on es poden trobar els millor productes per regalar aquest Nadal fets per artesans i productors de la Garrotxa. Hi podreu comprar des de mel, joieria, moda, productes de fajol o cosmètica natural, entre moltes altres coses! 

Des de la plaça Major, baixant pel carrer Ferrarons, a la plaça Pia Almoina i al llarg del carrer Alfons Vè hi haurà el mercat de Nadal amb les típiques parades plenes d’articles de Nadal (tions, arbres de Nadal, figuretes de pessebre…). Finalment, baixant pel carrer Major fins la plaça del Carme hi haurà una trentena de parades al mercat d’artesania amb productes alimentaris i no alimentaris, tots ells fets a mà.

Activitats familiars

Plaça del Carme (del 4 al 7 de desembre)
Passeig de la Muralla (4 i 5 de desembre)

La Fira del Pessebre recupera les activitats de Nadal per a tota la família.

La carpa d’activitats estarà ubicada a la plaça del Carme. Aquest any incorporem també dues activitats: al passeig de la Muralla, els dies 4 i 5 de desembre.

_

DISSABTE 4 DE DESEMBRE

_

A la plaça del Carme hi trobarem, durant tot el dia, el taller de La Fàbrica de sons: un taller on els petits de casa podran construir instruments musicals amb material reciclat. És una activitat recomanada per a nens i nenes a partir de 5 anys. El mateix dia, al passeig de la Muralla, hi trobarem una misteriosa caravana que amaga un crim per descobrir: Qui va matar el meu conill? Els visitants hauran de solucionar els enigmes per poder entrar a la caravana i resoldre el cas. És una activitat apte per a tots els públics.

_

DIUMENGE 5 DE DESEMBRE

_

El diumenge 5 de desembre continuen a la plaça del Carme les manualitats de Nadal, on durant tot el dia els nens i nenes podran construir caganers del pessebre, utilitzant material reciclat. És una activitat recomanada per nens i nenes a partir de 5 anys. Al passeig de la muralla, la companyia Peus de Porc hi muntarà uns teatrets mecànics on es podran manipular titelles amb enginy i guanyar la partida al contrincant. És una activitat apte per a tots els públics.

_

DILLUNS 6 DE DESEMBRE

_

Durant tot el dia a la plaça del Carme els nens i nenes es convertiran en constructors titellaires durant una estona, a través de la proposta de la companyia Galiot Teatre: un espai únic dedicat a conèixer el món de les titelles. És una activitat dirigida a infants acompanyats d’un adult. 

_

DIMARTS 7 DE DESEMBRE

_

La companyia Minimons ens proposa el seu espectacle: Constructors de somnis, un viatge de transformació i creixement on l’experiència del camí és tan important com el desenllaç de l’aventura, i se’ns planteja quin somni tenim? Un cop el tinguem clar podrem penjar-lo en l’arbre dels somnis. Aquesta activitat serà durant tot el dia a la carpa d’activitats de la plaça del Carme i està pensada per a tots els públics.

Totes les activitats, tant de la carpa d’activitats de la plaça del Carme com les del passeig de la Muralla, són gratuïtes.

Fil Musical de Nadal

Tardes del 4 al 7 de desembre
Diferents espais del centre d’Olot

Les tardes de la Fira del Pessebre estaran plenes de nadales!

El jove grup vocal Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera temporada del concurs musical de TV3 Oh, happy day, ens oferirà un repertori de nadales itinerant pels carrers del centre d’Olot els dies 4 i 5 de desembre de 18 a 20 h.

Aquest any, com a novetat, incorporem a la fira un Fil musical de Nadal: els dies 5, 6 i 7 de desembre a diferents places del centre de la ciutat hi haurà concerts de Nadal de petit format.

_

DIUMENGES 5 DE DESEMBRE

_

A les 17.30 h al pati de l’Antic Hospital hi haurà Nadales en Swing. Seguidament, a la plaça de l’Àngel a les 18.30 h hi actuarà Double Chick i a continuació, per acabar el dia a la plaça del Mig a les 19.30 h, hi actuarà BKT Brass Band.

_

DILLUNS 6 DE DESEMBRE

_

A les 17.30 h al pati de l’Antic Hospital hi haurà Men in Swing i a la plaça del Mig a les 18.30 h hi actuarà Nadales en Swing.

_

DIMARTS 7 DE DESEMBRE

_

I l’últim dia de fira, començarem com sempre al pati de l’Antic Hospital a les 17 h, amb la seva segona actuació a la ciutat de Men in Swing. Seguidament a les 17.45 h a la plaça de l’Àngel hi trobareu Bluebell Duet i per tancar les actuacions del Fil musical de Nadal, a la plaça del Mig a les 18.30 h, hi actuarà Nadales amb SUS4

El gegantó Tió!

6 de desembre a les 17 hores
De Sant Esteve a la plaça del Carme

Sabíeu que als anys 90, l’Associació de Comerciants de la Garrotxa va decidir encarregar a l’escultor Modest Fluvià un gegantó per incloure’l a la faràndula olotina? Sí, el gegantó Tió!! 

Gràcies a l’Escola Municipal d’Expressió, el 2018 es va recuperar i restaurar, i després de la pandèmia de la Covid-19 torna a estar apunt per ballar de nou!

El dilluns 6 de desembre a les 5 de la tarda, el gegantó Tió farà una cercavila, acompanyat dels Ministrers de la Bouera, des de Sant Esteve a la plaça del Carme, on farà el seu ball a càrrec de l’Esbart Olot. Al final, Ferrer Xocolata ens ha preparat una sorpresa ben llaminera!

La Fira en imatges

La tradició de la fira del pessebre a Olot

Des que som petits, que per a nosaltres, anar a fer un vol per Olot a principi de desembre, visitar les paradetes d’artesania i els pessebres és tota una tradició, de fet, és d’aquelles tradicions arrelades que si no vivim, sentim que el Nadal encara no ha arribat.

Però sabeu que això és un acte típic d’Olot?

Com a cada poble i cada ciutat, aquesta tradició té els seus orígens i el seu perquè i volem compartir amb vosaltres una mica d’aquesta història.

Sabíeu que antigament el mercat de Nadal es deia el Mercat de l’Alimara?

Una alimara és la foguera que es fa especialment en llocs elevats per donar senyals de presència.

Sabeu per què va néixer el mercat de l’Alimara? Doncs va ser per iniciativa dels botiguers de la plaça del Mig i per potenciar el comerç abans de Nadal! Van decidir fer un petit mercat on venien objectes de tota mena, efectivament relacionats amb el Nadal (com pins, avets, nadales, figures de pessebres, treballs artesanals, ornaments, felicitacions nadalenques, etc.). En aquest mercat artesanal hi feien alimares al centre, per tal que els ciutadans que anessin al mercat, no passessin fred.
Gràcies al seu gran èxit, aquest mercat ha acabat esdevenint el gran mercat nadalenc, que coincideix amb la inauguració de la fira dels pessebre de gran renom a Olot gràcies als grans artesans i al bon renom del Museu dels Sants.

La Fira del Pessebre d’Olot

El 1877 és la data més antiga que es fa recull de la tradició de realitzar els pessebres a casa, i és que abans, les famílies feien el seu propi pessebre i obrien les portes de casa per deixar als ciutadans anar-lo a visitar.

No era cap esdeveniment marcat, era un acte que les famílies feien amb molta il·lusió, de caràcter espontani i els agradava compartir amb la resta de ciutadans.

El 1915 es va fer el primer concurs de pessebres per a potenciar aquesta tradició. A partir d’aquí, i després de ser un esdeveniment amb molts alts i baixos a causa de la guerra i alguns canvis d’associacions, la fira del pessebre va esdevenir Mostra Internacional del Pessebre l’any 1992, i obrí les seves portes més enllà del teixit olotí.
La fira del pessebre sempre ha estat molt ben acollida a Olot, i això també és degut a les influències del Museu dels Sants d’Olot i dels artistes de renom.