Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW

DESCARREGUE-VOS ELS PROGRAMES!

Fira del Pessebre

del 6 al 8 de desembre!

Olot, temps de Nadal!

Quan arriba el desembre congelaaaaaaat i les xemeneies treuen fum, fum fuuuum és quan hem de sortir de casa, anar a buscar el tió ,tió caga torrooooó… fer el pessebre i esperar als Reis d’Orient!

Durant el Pont de la Puríssima al centre de la ciutat d’Olot s’hi celebra la Fira del Pessebre. S’hi poden trobar tota mena de productes relacionats amb la figura del pessebre de qualitat, i també, regals i decoracions de nadal: arbres, tions, pessebres, torrons…

La Fira, que decora de Nadal els carrers del nucli antic d’Olot, està acompanyada d’un mercat d’artesania amb una acurada selecció de productes naturals i de qualitat que són elaborats de forma artesanal.

Els Mercats de la Fira

del 6 al 8 de desembre!

1. Mercat dels artesans pessebristes

A llarg del carrer de Sant Esteve hi trobareu artesans pessebristes amb figuretes úniques pel vostre pessebre. El nen Jesús, la mare de Déu i Sant Josep. Les ovelles, els bous, els ànecs. Els reis mags, els pastors, el caganer…! 

Un Mercat on trobar les figuretes de tota la vida, fetes a mà, boniques i especials!

2. Mercat d’artesania

Al Mercat d’artesania, que estarà al carrer Major d’Olot, hi trobareu productes diversos artesans: des dels més dolços i llaminers (torrons, neules o coques), als més arrelats a la comarca (embotits i formatges) i fins als que ens faran anar a la última (roba i complements).

Sigui quin sigui el regal o detall que busquis, segur que en aquest Mercat el trobaràs!

3. Mercat Km 0

És el mercat 100% Olot / Garrotxa! El trobareu a la plaça Major i us esperarà amb productes artesans fets a Olot i a la comarca de la Garrotxa. Un mercat on podreu comprar-hi productes de qualitat, especials i únics!

Si els que busqueu és un regal diferent, singular i excepcional, aquest és el vostre Mercat!

4. Mercat de Nadal!

Vosaltres també feu el pessebre durant el Pont de la Puríssima? I que sou dels que ja feu l’arbre de Nadal?

En aquest Mercat de Nadal hi podreu trobar les figuretes de pessebre, sigui per ampliar el de sempre o començar-lo aquest any! El nen Jesús, la Mare de Déu, Sant Josep, els bous, les mules, els Reis d’Orient, els pastors, els ànecs, les casetes de fusta, els ponts i les fonts, …

No hi falten tampoc els avets, l’eucaliptus, les nadales, … i les llums de Nadal!

Un mercat amb màgia de Nadal!

Què fer a la Fira

del 6 al 8 de desembre!

1. Carpa d’activitats familiars

A la plaça del Carme, com cada any s’hi instal·la l’espai de la Carpa d’activitats familiar. Aquest any la carpa acull el projecte Fulles ambulants, projecte artístic i social en moviment de Cia. Ortiga. Un projecte basat en la conscienciació a través de la manipulació de titelles i objectes, contes i tallers a més d’una zona de biblioteca. 

*Consultar els horaris al programa!
NADAL

2. Instal·lació participativa Cel de Nadal

Per segon any al centre de la plaça Major la cúpula geodèsica acull una instal·lació participativa. Aquest any la proposta porta per títol Cel de Nadal i està dissenyada i dirigida per Lola Solanilla de Com un llum.

Grans i petits entreu a la cúpula… ens ajudeu a crear un bon cel estrellat?

3. La primera nadala de l’any amb Elena Gadel

El divendres 6 de desembre a les  18 h al Firal Petit, per segon any es convoca les escoles d’Olot i de la comarca per cantar la Primera nadala de l’any en col·laboració amb l’Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d’Olot. L’Albert Carbonell, compondrà, un any més, una nadala per cantar conjuntament. L’artista Elena Gadel, acompanyarà els nens com a veu solista.

LA PRIMERA NADALA DE NADAL

4. MINICONCERTS de Corals locals

Durant la Fira del Pessebre podràs trobar en diferents espais del centre de la ciutat miniconcerts de Corals locals programades dins el Festival VEUS que es celebra el mateix cap de setmana a Olot.

Per a més informació consulta al web www.festivalveus.cat

5. Cercavila del Gegantó Tió

El dissabte 7 de desembre a les 17 h el Gegantó Tió tornarà a sortir per ballar i amenitzar la Fira del Pessebre! 

Acompanya al Gegantó fent cercavila des de Sant Esteve fins a la plaça del Carme i passeja’t amb ell per la fira.

NADAL

6. Concert familiar de Xiula!

Per acabar la Fira del Pessebre conjuntament amb el Festival Veus, el grup barceloní Xiula proposa viure, explorar i compartir una bona estona, estimant l’entorn que ens envolta i a aquells que ens acompanyen. El diumenge 8 de desembre a les 12 h al Firal Petit.

El seu últim espectacle “Donem-li una volta al cos” ens parla de valors i emocions, d’allò que ens passa a dins i d’allò que ens passa a fora. Un espectacle familiar, fresc, atrevit i dinàmic.

La Fira en imatges

Històric de Fires

Cartell i programacions

La tradició de la fira del pessebre a Olot

Des que som petits, que per a nosaltres, anar a fer un vol per Olot a principi de desembre, visitar les paradetes d’artesania i els pessebres és tota una tradició, de fet, és d’aquelles tradicions arrelades que si no vivim, sentim que el Nadal encara no ha arribat.

Però sabeu que això és un acte típic d’Olot?

Com a cada poble i cada ciutat, aquesta tradició té els seus orígens i el seu perquè i volem compartir amb vosaltres una mica d’aquesta història.

La fira dels pessebres d’Olot

El 1877 és la data més antiga que es fa recull de la tradició de realitzar els pessebres a casa, i és que abans, les famílies feien el seu propi pessebre i obrien les portes de casa per deixar als ciutadans anar-lo a visitar.

No era cap esdeveniment marcat, era un acte que les famílies feien amb molta il·lusió, de caràcter espontani i els agradava compartir amb la resta de ciutadans.

El 1915 es va fer el primer concurs de pessebres per a potenciar aquesta tradició. A partir d’aquí, i després de ser un esdeveniment amb molts alts i baixos a causa de la guerra i alguns canvis d’associacions, la fira del pessebre va esdevenir Mostra Internacional del Pessebre l’any 1992, i obrí les seves portes més enllà del teixit olotí.
La fira del pessebre sempre ha estat molt ben acollida a Olot, i això també és degut a les influències del Museu dels Sants d’Olot i dels artistes de renom.

Sabíeu que antigament el mercat de Nadal es deia el Mercat de l’Alimara?

Una alimara és la foguera que es fa especialment en llocs elevats per donar senyals de presència.

El mercat de l’Alimara va néixer per iniciativa dels botiguers de la plaça del Mig i potenciar el comerç abans de Nadal. Van decidir fer un petit mercat on venien objectes de tota mena, efectivament relacionats amb el Nadal com pins, avets, nadales, figures de pessebres, treballs artesanals, ornaments, felicitacions nadalenques, etc. En aquest mercat artesanal hi feien alimares al centre per tal que els ciutadans que anessin al mercat no passessin fred.
Gràcies al seu gran èxit, aquest mercat ha acabat esdevenint el gran mercat nadalenc, que coincideix amb la inauguració de la fira dels pessebre, de gran renom a Olot gràcies als grans artesans i al bon renom del Museu dels Sants.