Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!

Olot, capital del Pessebre.

Olot, temps de Nadal!

Quan arriba el desembre congelaaaaaaat i les xemeneies treuen fum, fum fuuuum és quan hem de sortir de casa, anar a buscar el tió ,tió caga torrooooó i preparar-ho tot per la rebuda del nen ros i blanquet, ros i blanqueeet.

I és pel Pont de la Puríssima quan a al centre de la ciutat d’Olot s’hi celebra la Fira del Pessebre. S’hi troben tota mena de productes relacionats amb la figura del pessebre de qualitat, i també, regals i decoracions de nadal: arbres, tions, pessebres, torrons…!

La Fira, que decora de Nadal els carrers del nucli antic d’Olot, està acompanyada d’un mercat d’artesania amb una acurada selecció de productes naturals i de qualitat que són elaborats de forma artesanal!

Descarregar programa 2018/19

Què fer a la Fira?

1. Passejar pel Mercat de Nadal

I és durant el Pont de la Puríssim que els carrers del nucli antic d’Olot (c.Ferrarons, c.Bellaire, Pl.Pia Almoina, c.Alfons V) hi trobareu tota mena de productes nadalencs. Queè serien les festes de Nadal sense avets, tions, pessebres, poseties, torrons, neules i llums de Nadal?

2. Fer les compres de Nadal al Mercat km.0

Si els que busqueu per regalar és un regal úni i especial, aquest és el vostre Mercat! A la plaça Major és on trobareu els artesans locals i empreses i botigues d’Olot i la comarca que us vendran els seus millors productes per un regal escial de Nadal!

Per Nadal compra a la Garrotxa, compra a casa.

3. Fira del Pessebre

Vosaltres també feu el pessebre durant el Pont de la Puríssima? Doncs si us falten figures boniques, xais, bous, ànecs, mules, casetes de fuesta, fonts o ponts tradicionals, un munt d’artesant pressebristes de qualitat us esperaran a la Fira del Pessebre que trobareu al carrer de Sant Esteve.

4. Activitats de Nadal!

Pel pont de la Puríssima anar del carrer Major a la plaça del Carme serà tot un entreteniment! Al llarg de tot el carrer hi trobareu botigues d’artesania i embotits i a la plaça del Carme, una carpa d’activitats amb tallers i espectacles per a tota la família!

La Fira en imatges

Històric de Fires

Cartell i programacions

La tradició de la fira del pessebre a Olot

Des que som petits, que per a nosaltres, anar a fer un vol per Olot a principi de desembre, visitar les paradetes d’artesania i els pessebres és tota una tradició, de fet, és d’aquelles tradicions arrelades que si no vivim, sentim que el Nadal encara no ha arribat.

Però sabeu que això és un acte típic d’Olot?

Com a cada poble i cada ciutat, aquesta tradició té els seus orígens i el seu perquè i volem compartir amb vosaltres una mica d’aquesta història.

La fira dels pessebres d’Olot

El 1877 és la data més antiga que es fa recull de la tradició de realitzar els pessebres a casa, i és que abans, les famílies feien el seu propi pessebre i obrien les portes de casa per deixar als ciutadans anar-lo a visitar.

No era cap esdeveniment marcat, era un acte que les famílies feien amb molta il·lusió, de caràcter espontani i els agradava compartir amb la resta de ciutadans.

El 1915 es va fer el primer concurs de pessebres per a potenciar aquesta tradició. A partir d’aquí, i després de ser un esdeveniment amb molts alts i baixos a causa de la guerra i alguns canvis d’associacions, la fira del pessebre va esdevenir Mostra Internacional del Pessebre l’any 1992, i obrí les seves portes més enllà del teixit olotí.
La fira del pessebre sempre ha estat molt ben acollida a Olot, i això també és degut a les influències del Museu dels Sants d’Olot i dels artistes de renom.

Sabíeu que antigament el mercat de Nadal es deia el Mercat de l’Alimara?

Una alimara és la foguera que es fa especialment en llocs elevats per donar senyals de presència.

El mercat de l’Alimara va néixer per iniciativa dels botiguers de la plaça del Mig i potenciar el comerç abans de Nadal. Van decidir fer un petit mercat on venien objectes de tota mena, efectivament relacionats amb el Nadal com pins, avets, nadales, figures de pessebres, treballs artesanals, ornaments, felicitacions nadalenques, etc. En aquest mercat artesanal hi feien alimares al centre per tal que els ciutadans que anessin al mercat no passessin fred.
Gràcies al seu gran èxit, aquest mercat ha acabat esdevenint el gran mercat nadalenc, que coincideix amb la inauguració de la fira dels pessebre, de gran renom a Olot gràcies als grans artesans i al bon renom del Museu dels Sants.