Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Els 5 volcans d’Olot, els volcans més urbans de la Garrotxa

Descobreix els 4 volcans d’Olot: el volcà Montolivet, el Montsacopa, la Garrinada i de les Bisaroques i entra dins el cràter del cinquè volcà amb l’Espai Cràter al volcà del Puig del Roser

Olot és una ciutat coneguda, a més de la seva gastronomia, pel seu interès natural i perquè es troba envoltada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estem segurs que molts de vosaltres ja sabreu que a Olot hi ha 4 volcans: el volcà Montsacopa, que és el més conegut i turístic, i els volcans de Montolivet, Garrinada, de les Bisaroques. El que potser encara no sabeu és que al centre de la ciutat hi ha una cinquè volcà i que, a més, podem entrar dins els seu cràter!!! És el volcà del Puig del Roser on hi ha, ni més ni menys, que l’Espai Cràter!

Us animem a descobrir cadascun dels volcans d’Olot! Tots ells són diferents i us assegurem que cada un es mereix una visita!

Foto: Marc Torra | Fragments

Volcà Montsacopa

Foto: Marc Torra | Fragments

El volcà Montsacopa és l’icona de la ciutat i fa que Olot sigui de les poques ciutats, potser la única, que gaudeix d’un mirador 100 % volcànic.

Les vistes que ens ofereix són de quasi 360º i si hi pugeu podreu veure, a més de la ciutat, el Parc Natural i bona part de la Garrotxa, unes meravelloses vistes del Puigsacalm i l’Alta Garrotxa, la Vall de Bianya i, fins i tot el Canigó, a França.

El volcà Montsacopa és un excel·lent indret on podreu gaudir de les sortides i postes del sol a Olot!

Dalt del volcà hi trobem El Fortí, un restaurant que defineix el seu espai com a gastrovolcànic. Si hi aneu podreu degustar una cuina moderna i d’autor elaborada amb productes de proximitat!

Hi ha moltes maneres de descobrir el volcà Montsacopa! Si descobriu Olot en família, feu un cop d’ull a l’excursió al volcà Montsacopa amb nens, o si sou dels que us agraden tots els detalls, us proposem una ruta per descobrir-ne tots els secrets!

ALGUNES CURIOSITATS

 • El cràter del con volcànic és circular, centrat i mesura 120m de diàmetre!
 • El volcà està alineat entre els volcans de Montolivet i de la Garrinada, com un tres en ratlla!
 • Els anys seixanta es va clausurar una antiga zona d’extraccions.
 • El 1875 s’hi va construir al capdamunt, l’església de Sant Francesc.
 • Durant les guerres carlines s’hi van construir dues torres de guaita.
COM ARRIBAR AL VOLCÀ MONTSACOPA

Volcà Garrinada

Foto: @eduvolador

És el volcà amb més cràters d’Olot, un total de 3, que alineat amb els volcans Montsacopa i Montolivet, és el més gran.

És l’únic dels quatre volcans d’Olot on, malauradament a dia d’avui, no està permès l’accés lliure al cràter. Si voleu descobrir-lo, podeu caminar per la seva falda i endinsar-vos al seu bosc frondós d’alzines des d’on tindreu unes vistes poc vistes de la part posterior del volcà Montsacopa.

Al capdamunt s’hi troba el Volcanic Rural Resort La Garrinada.

Us imagineu una escapada, amb parella o en família, a un volcà?

ALGUNES CURIOSTITATS

 • És el més antic i més gran de la zona, amb uns 130.000 anys d’antiguitat.
 • Va tenir diferents fases d’erupció, amb dues erupcions estrombolianes i una de freatomagmàtica.
 • Hi ha tres cràters: la Mosquera, que és el superior i fa 150 metres de diàmetres, la Garrinada, de 300 metres de diàmetre i vorejat per un dic basàltic anul·lar, i el Bufador, amb un diàmetre de 423 metres.
COM ARRIBAR AL VOLCÀ GARRINADA

Volcà Montolivet

Foto: @jgalobardes

El volcà Montolivet trobem a tocar del riu Fluvià, a l’alçada de les Fonts de Sant Roc, i per la seva falda s’hi enfila el característic barri de Sant Pere Màrtir, format per cases blanques esgraonades.

Dalt del volcà hi podreu veure una torre defensiva que data del segle XIX -igual que les dues que hi ha al volcà Montsacopa. De fet, si teniu ganes de caminar i fer una excursió més llarga per Olot, us proposem la ruta que va de Montolivet al Montsacopa.

És un dels volcans d’Olot que més convida a caminar-hi!

Els extrems del volcà estan coberts de bosc: alzinar a la solana i roureda a l’obac. El seu cràter és espai de conreu.

ALGUNES CURIOSTITATS

 • És reserva natural del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, amb una superfície de 22 ha.
 • El seu con té forma de ferradura.
 • Va tenir dues erupcions: una d’estromboliana, que va ser explosiva i va originar el con volcànic, i la segona fase que va generar una colada de lava basàltica que va arribar fins a la riera de Riudaura.
COM ARRIBAR AL VOLCÀ MONTOLIVET

Volcà de les Bisaroques

A la falda de Batet de la Serra hi trobareu el volcà de les Bisaroques, amb el cràter emboscat amb roures i falgueres.

A través d’una excursió bonica, fàcil i tranquil·la, d’una horeta més o menys, descobrireu, entre d’altres, una torre de la guerra carlina (que data del 1835!), la font de la Salut i panoràmiques espectaculars d’Olot! Podeu sortir del Parc de les Bisaroques i seguir el Circuit 15 del Belluga’t a Olot.

ALGUNES CURIOSTITATS

 • El seu cràter té forma de ferradura.
 • Es diu que el seu nom prové de l’ocell bisaroca.
 • El volcà va tenir una erupció estromboliana i una segona efusiva que va generar una colada de lava que va arribar fins al riu Fluvià!
COM ARRIBAR AL VOLCÀ DE LES BISAROQUES

Volcà Puig del Roser

Dins el volcà Puig del Roser ha obert les seves portes l’Espai Cràter, el centre multidisciplinari dels volcans que et convida a viatjar al centre de la vida!

Amb l’objectiu de promoure el coneixement a l’entorn dels volcans, la ciència i la societat obre les seves portes per donar a conèixer d’una manera interactiva la història del volcans de la comarca i ser tot un referent nacional i internacional en l’àmbit de la vulcanologia.

ALGUNES CURIOSTITATS

 • L’edifici està semisoterrat i la seva estructura representa una escletxa a terra formant part del volcà Puig del Roser.
 • A la sala expositiva descobrireu (en obra vista) un gran mur/talús de greda, que permet veure les entranyes del volcà Puig del Roser i que fa evident que esteu dins el volcà!
 • Es necessita reserva per accedir a l’Espai Cràter. L’entrada val 7€ i podeu aconseguir-la aquí.
COM ARRIBAR AL VOLCÀ PUIG DEL ROSER

Els volcans Olot a vista d’ocell

FOTOS: @eduvolador

Share Post