Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Descobrint els barris d’Olot: Montolivet

Descobrint el barri de Montolivet d’Olot podem apreciar una part única d’un mosaic urbà ple d’història, tradicions i una comunitat vibrant.

Dins de cada ciutat s’hi troba sempre un entramat encara més petit que conforma el conjunt, que són els barris, cada un d’aquests barris aporta un toc distintiu a la vibració i al caràcter de la ciutat, contribuint a la seva rica diversitat i vitalitat cultural.

En aquest article ens endinsem en aquest entramat i descobrim el barri de Montolivet d’Olot, també conegut com a Sant Pere Màrtir, les cases blanques, les cases barates…, un barri on la història s’entrellaça amb la modernitat i tradicions que encara es mantenen vives en els seus carrers i entre el seu veïnat.

Des dels orígens més remots fins als personatges de la faràndula que marquen la seva identitat, et revelem els secrets i encants d’aquest barri d’Olot que enriqueix el patrimoni cultural de la ciutat.

Origen

Montolivet, Sant Pere Màrtir, les cases blanques i els seus carrers de flors …i és que si una cosa es pot dir d’aquest barri és que és ben característic i no passa desapercebut, situat a la falda del volcà Montolivet, inicialment va rebre el nom de Sant Pere Màrtir, en honor a l’oratori que hi havia quan van començar a construir el barri pel creixement exponencial de la població olotina i la necessitat de fer nous habitatges per acollir a famílies, però el 1997 es va oficialitzar el nom de Montolivet per la seva situació geogràfica.

Totes les cases tenen vistes a la ciutat d’Olot i estan organitzades de manera conglomerada, i segurament això devia generar que sempre hagi estat un barri en què els veïns han fet molta comunitat. De fet, en el seu documental Memòries del Barri de Montolivet escoltareu un munt d’històries plenes de tendresa i emoció.

🌸 Sabies que…

Si mires una mica amb lupa i et fixes en els noms dels carrers del barri Montolivet, igual que hem comentat anteriorment que al barri de Benavent van posar noms de volcans als seus carrers en referència al territori, a Montolivet hi van posar noms de flors; carrer dels Geranis, passatge dels Clavells, carrer del Gessamí …,  i és que es veu que les cases dels carrers estaven sempre tan plenes de flors i decoraven d’una manera tan bonica els carrers, que van acabar denominant els carrers amb noms de flors!

Llocs destacats

Ajuntament Olot (3)
Foto: Ajuntament d’Olot.

Parròquia Sant Pere Màrtir

A part de la seva particularitat en les cases blanques, és un barri d’Olot que es veu a la distància per la seva peculiar parròquia de Sant Pere Màrtir, una parròquia de caràcter modernista i auster que no passa desapercebuda.

Dissenyada per l’arquitecte Ignasi Bosch entre 1951 i 1956, l’element més distintiu de l’edifici és el cap que sobresurt de manera exuberant de la façana principal de la parròquia en honor a l’oratori de Sant Pere Màrtir.

Ajuntament Olot (1)
Foto: Ajuntament d’Olot.

Plaça Sant Pere Màrtir

Just darrere la parròquia hi trobareu la plaça Sant Pere Màrtir, un raconet molt acollidor i que en els seus inicis va tenir molta vida essent el punt de trobada per jugar amb els nens del barri, i per comentar el dia a dia, i segurament xafardejar una mica, dels més adults. 😉

Actualment, és el lloc on se celebren els esdeveniments especials del barri com serien la Festa de la Primavera, la Festa Major, la Festa de la Vellesa, etc.

Torre-de-defensa-del-volca-de-Montolivet_font.PatrimoniGarrotxa
Foto: Patrimoni Garrotxa

Volcà de Montolivet

El volcà de Montolivet és reserva natural del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, dalt del volcà trobaràs una torre de defensa del 1835, part de la primera Guerra Carlina. Construïda amb blocs de pedra volcànica, té dos pisos amb espieres i canoneres. Forma part de dues fases d’activitat eruptiva, creant un con volcànic i una colada de lava fins a la riera de Riudaura, que va originar el barri del Pla de Dalt i les Planotes. Abans era conegut com a Puig de la Rovira, va ser rebatejat pels monjos caputxins com a Montolivet al segle XVII.

ST-PERE-MARTIR-4
Foto: IME Olot.

Escola de Bressol de Sant Pere Màrtir

Construïda a mitjans dels anys 90, situada en un entorn natural privilegiat que permet fer sortides per explorar i descobrir-lo. 

Reconeguda per la seva atmosfera acollidora i familiar, amb un equip de sis educadores i dues persones de serveis. Prioritza el respecte, l’esforç i l’escolta, fomentant una relació estreta amb les famílies. Valora el ritme individual de cada nen i promou la seva autonomia, estimulant la seva curiositat i exploració del món que els envolta a través de rutines diàries i experiències significatives.

Una de les escoles més estimades per les famílies olotines!

👉 Més informació sobre l’escola.

119515245_2040768392724849_7461701947477719903_n

Associació de Músics Associats d’Olot i Comarca

Ocupant les antigues instal·lacions escolars del barri, han adaptat aquestes per a fins musicals: la cuina convertida en una aula per a cant i guitarra, l’espai destinat als més grans s’utilitza ara per a classes en grup, i l’àrea abans dedicada als més petits ha estat transformada en una sala per a bateria.

Un resultat de cinc aules totalment equipades amb instruments i equips de so, amb l’objectiu de transmetre la passió per la música a tots els estudiants.

👉 Consulta el seu web musicsassociats.net o segueix-los al seu Instagram.

050822 Plaques Montolivet 01

Comunitat Energètica de Montolivet

Actualment és un barri que està tornant a crear comunitat, i una de les altres característiques úniques que té és que han estat els primers en impulsar una comunitat energètica a la ciutat d’Olot

Inaugurada oficialment el 2024, el barri no deixa de mantenir aquest objectius comuns de veïnatge i ganes de crear i dur a terme projectes en conjunt per una millor convivència.

👉 Si t’interessa el tema pots seguir-los a Instagram.

Camina pel barri

Del carrer Geranis fins al volcà Montolivet, i si en vols més, dirigeix-te a la Muntanya Pelada.

El carrer principal del barri Montolivet és el carrer Geranis, amb el qual podreu recórrer tot el barri i descobrir la bellesa dels seus racons amagats. A banda de les casetes blanques, el carrer Geranis és especial perquè no és recte sinó que té forma circular i creua tot el barri, de baix a dalt. És un carrer ideal per descobrir el barri! De fet, és tan particular aquest carrer que durant uns anys feien anualment una cursa en bicicleta que consistia a fer la volta al barri passant en sentit contrari pel carrer Geranis.

Seguint el carrer Geranis, anireu des de la plaça Montolivet, cap amunt, fins a l’església de Sant Pere Màrtir i la seva plaça.

Sant Pere Màrtir està al peu del volcà Montolivet, un dels cinc volcans d’Olot, per aquelles persones que teniu ganes d’anar més entre natura i muntanya, us proposem una ruta pel volcà Montolivet i la muntanya Pelada si voleu descobrir la part més verda del barri.

Sant Pere Màrtir està al peu del volcà Montolivet, un dels cinc volcans d’Olot, per aquelles persones que teniu ganes d’anar més entre natura i muntanya, us proposem una ruta pel volcà Montolivet i la muntanya Pelada si voleu descobrir la part més verda del barri.

Faràndula i festa major

L’Apotecari i la Senyora, dos personatges de la faràndula olotina tan singulars com el mateix barri de Montolivet, són una presència encantadora des del 1955. Amb la seva aparença riallera i exagerada que fa referència a les falles valencianes, aquests dos éssers de cartró enguixat provenen directament de València, portant un toc de diversió i alegria als carrers olotins. 

L’Apotecari es caracteritza per tenir unes orelles grosses i sobresortides, uns ulls pràcticament tancats i una boca oberta que només ensenya dues dents, La Senyora té unes orelles semblants, un nas força llarg, unes celles molt exagerades i uns ulls molt oberts, i duu els cabells recollits.

Festa Major

Sempre cau en el tercer cap de setmana d’agost.

Comerços i serveis

On menjar

En conclusió, el barri de Montolivet d’Olot és un petit tresor proper al centre i vora els volcans ple d’encants que enriqueixen la ciutat amb la seva història, la seva faràndula única i la seva vida comunitària.

Explorar aquest barris és endinsar-se en l’ànima d’Olot, capturant l’essència de la seva identitat urbana i cultural.

Share Post