Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Descobrint els barris d’Olot: Benavent

Dins de cada ciutat s’hi troba sempre un entramat encara més petit que conforma el conjunt, que són els barris, cada un d’aquests barris aporta un toc distintiu a la vibració i al caràcter de la ciutat, contribuint a la seva rica diversitat i vitalitat cultural. 

En aquest article ens endinsem en aquest entramat i descobrim el barri de Benavent d’Olot, un barri on la història s’entrellaça amb la modernitat i tradicions que encara es mantenen vives en els seus carrers i entre el seu veïnat.

Des dels orígens més remots fins als personatges de la faràndula que marquen la seva identitat, et revelem els secrets i encants d’aquest barri d’Olot que enriqueix el patrimoni cultural de la ciutat.

Origen

El barri Benavent, si bé les gestions varen començar el 1965, no va ser fins al juny de 1973 quan s’hi va començar a viure, i rep aquest nom en homenatge a la família olotina Benavent (segle XX), per haver facilitat la urbanització del sector on es troba el carrer.

Benavent és un barri petit, i pots saber que estàs caminant en ell perquè els carrers prenen els noms dels volcans de la Garrotxa: Croscat, Cugul, Traiter, etc.

També ho pots distingir pels colors de les cases que conformen aquest barri d’Olot, rosades i marró claret.

Llocs destacats

Escola Bisaroques

Els punts destacats del barri Benavent inclouen l’Escola Bisaroques, l’escola d’Olot que està situada a la falda d’un dels quatre volcans de la ciutat, el volcà de les Bisaroques, i com us podeu imaginar, és una escola amb un pati en plena natura garrotxina i que els nens i nenes poden gaudir de sortir per la muntanya dins de la mateixa escola.

Foto: Yarel Rodríguez

Parc de les Bisaroques

Situat davant del vial Sant Jordi, és allà on celebren les festes del barri, un parc infantil gran i que permet passar una bona estona en família i amb tranquil·litat.

Foto via GENCAT

Volcà de les Bisaroques

El més petit dels quatre volcans que hi ha a la ciutat d’Olot. Amb una història rica i un paisatge impressionant, el Bisaroques és un dels volcans d’Olot imperdible pels amants de la natura i els entusiastes de la geologia. A dalt del puig del volcà Bisaroques hi ha una torre de defensa que ens recorda les guerres carlines.

Camina pel barri

La ruta des de la Font de les Tries fins a Batet de la Serra ofereix vistes espectaculars d’Olot, una ruta molt agradable i tranquil·la que voreja el barri de Benavent, passaràs pels seus horts, i podràs gaudir d’un escenari pintoresc i unes vistes espectaculars de la ciutat olotina.

Un recorregut que ofereix una oportunitat per connectar amb la natura i apreciar la bellesa del paisatge local.

Ruta de les Tries a Batet de la Serra pel barri Benavent

Faràndula i festa major

I tot i ser un barri petit, té una molt bona representació a la faràndula olotina, en Croscat, la Margarida i més joveneta, la Bisaroca, són els 3 cabeçuts que representen i ballen al barri, dissenyats per Ester Font, una escultora que era veïna del barri, i en Toni Mujal, que havia estat treballador de l’Art Cristià.

La Bisaroca és un ocell rapinyaire nocturn una mica més gran que una òliba i que, a més, té un nom molt semblant al volcà del barri que és molt estimat, el Bisaroques.

Els veïns del barri ens expliquen que cal agafar molt fort les arracades de la Margarida, perquè si no, en saltar i ballar, van xocant i des de dins se sent un soroll molt estrident.

A més a més, els cabeçuts de Benavent tenen un conte de la faràndula Qui la fa, la paga! amb el que descobrireu una bonica història amb aquests tres protagonistes!

 

Festa Major

Si voleu veure i viure l’essència del barri de Benavent no us perdeu la seva festa major que se celebra sempre el 3er cap de setmana de juny.

Comerços

I com a barri també té els seus petits comerços i espais que de manera propera ajuden a fer més comunitat i donar vida al barri:

Volcà Puig del Roser

Dins el volcà Puig del Roser ha obert les seves portes l’Espai Cràter, el centre multidisciplinari dels volcans que et convida a viatjar al centre de la vida!

Amb l’objectiu de promoure el coneixement a l’entorn dels volcans, la ciència i la societat obre les seves portes per donar a conèixer d’una manera interactiva la història del volcans de la comarca i ser tot un referent nacional i internacional en l’àmbit de la vulcanologia.

ALGUNES CURIOSTITATS

  • L’edifici està semisoterrat i la seva estructura representa una escletxa a terra formant part del volcà Puig del Roser.
  • A la sala expositiva descobrireu (en obra vista) un gran mur/talús de greda, que permet veure les entranyes del volcà Puig del Roser i que fa evident que esteu dins el volcà!
  • Es necessita reserva per accedir a l’Espai Cràter. L’entrada val 7€ i podeu aconseguir-la aquí.
COM ARRIBAR AL VOLCÀ PUIG DEL ROSER

En conclusió, el barri de Benavent d’Olot és un petit tresor proper al centre i vora els volcans ple d’encants que enriqueixen la ciutat amb la seva història, la seva faràndula única i la seva vida comunitària.

Explorar aquest barris és endinsar-se en l’ànima d’Olot, capturant l’essència de la seva identitat urbana i cultural.

Share Post