Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Descobrint els barris d’Olot: Bonavista

Descobrint el barri de Bonavista d’Olot, una petita comunitat en l’entramat de la ciutat.

Tots els barris d’Olot tenen una gran importància en aquest teixit municipal que forma la nostra ciutat. Viure en un barri determinat és com pertànyer a una família d’arrels ciutadanes ben conegudes. Sovint anem amb un amic i ens creuem amb algú que no coneixem i que el nostre amic saluda. 

En aquest article ens endinsem en aquest entramat i descobrim el barri de Bonavista d’Olot, un barri que mostra una familiaritat i connexió comunitària especialment notable.

Des dels orígens més remots fins als personatges de la faràndula que marquen la seva identitat, et revelem els secrets i encants d’aquest barri d’Olot que enriqueix el patrimoni cultural de la ciutat.

Origen

Situat al sud-est de la ciutat d’Olot, a uns 80 metres per damunt del nivell de la capital de la Garrotxa, el barri de Bonavista ha estat testimoni de nombrosos esdeveniments que han contribuït a la seva singular identitat. El seu nom, com podeu deduir, es deu a les magnífiques vistes de la ciutat des de la seva ubicació elevada.

Inicialment era un petit barri de dos o tres carrers, sense organització i amb limitacions en serveis com l’enllumenat o d’asfaltat dels carrers. Amb el temps, i gràcies a la participació proactiva dels seus veïns, el barri va anar creixent i millorant les seves condicions fins a convertir-se en un dels més atractius de la ciutat. De fet, Bonavista va ser la primera Associació de Veïns constituïda oficialment a Olot, amb la seva creació el 22 d’octubre de 1974. Aquesta associació ha estat clau en la transformació i el desenvolupament del barri, fent-lo destacar per la seva singularitat i la seva comunitat activa.

En aquest article, us expliquem les singularitats d’aquest barri i l’anècdota de per què uns ratolins són els representants de la seva faràndula.

👉 Pots seguir les seves activitats i esdeveniments a través del seu perfil dInstagram.

Llocs destacats

Foto: Blog FontsAigua/Olot Cultura/Ràdio Olot.

Bosc Terapèutic i Saludable d’Olot

Conegut també com a bosc de can Serra o bosc de “Salvador Grau”, consisteix en un itinerari de dos quilòmetres situat entre Olot i les Preses, ideal pels amants de les passejades tranquil·les. Un recorregut que permet gaudir del silenci, l’aire pur i la natura de la roureda de Roure Pènol, sobretot, proporcionant un espai perfecte per connectar amb l’entorn i beneficiar-se de les seves propietats saludables.

Actualment, s’hi realitzen diverses activitats de banys de bosc, afegint una dimensió terapèutica a l’experiència.

👉 Més informació sobre el bosc aquí.

Foto: Wilma/Blog FontsAigua

Parc de Bonavista

Sense dubte, un parc dels més bonics d’Olot, amb una gran esplanada de gespa, pots passar-hi una bona tarda al sol jugant amb els nens o tan sols seure i gaudir de les seves vistes, allunyat del centre de la ciutat i del trànsit de cotxes.

També és un bon punt de partida, o per fer un petit descans, si vols anar a fer alguna ruta pels seus voltants. Des del parc de Bonavista pots anar per caminets fins a la Serra del Corb, la Fageda, la Moixina o al Bosc Terapèutic. 

Foto: IG Hípica Bonavista

Hípica Bonavista

Pels amants i curiosos dels cavalls i l’equitació, a l’Hípica Bonavista poden fer activitats com excursions a cavall, casals d’estiu, classes d’equitació i la doma de potros.

Situada en un entorn natural privilegiat, és un lloc idílic per gaudir de la passió pels cavalls, aprendre noves habilitats i d’activitats a l’aire lliure.

👉 Si vols saber-ne més pots seguir-los a través del seu Instagram.

Foto: IG AAVV de Bonavista

Casal del barri

El casal és un d’aquells llocs on els veïns del barri s’hi reuneixen i fan comunitat, i el Casal de Bonavista n’és un d’aquests i ben aprofitat! Ofereix activitats variades durant la setmana com Chi Kung, tallers de memòria, pilates, també tenen activitats pels més menuts, i també tenen la companyia de teatre Sal i Pebre.

I com a tot casal, no pot faltar-hi el seu propi bar on els avis del barri es reuneixen cada tarda per jugar a cartes.

👉 Si vols saber les activitats que hi fan, segueix-los a Instagram.

Foto: Ajuntament Olot

Piscina Municipal d’Olot

El barri de Bonavista queda llunyà del centre d’Olot, però si una cosa té a tocar i és molt agraït durant l’estiu és la piscina municipal, que compta amb quatre piscines exteriors de diferents mides i fondàries, una gran zona de gespa amb ombres d’arbres. També té un petit bar, camp de futbol, camp de bàsquet i zona de joc infantil. A l’estiu ofereixen cursets de natació per a infants i gimnàstica suau per a adults. L’entrada és vàlida per a tot el dia, amb opcions d’abonament per a l’estiu i paquets de 10 i 20 entrades.

👉 Tota la informació i tarifes aquí.

Camina pel barri

Si una característica té aquest barri, és que és el nexe d’unió entre el municipi d’Olot i Les Preses, i com ja hem comentat anteriorment, des del mateix barri pots trobar diferents camins que et portaran a llocs emblemàtics de la ciutat olotina i també de la Garrotxa.

Si vols una passejada relaxant i sanadora, et recomanem passejar pel seu Bosc Terapèutic i Saludable, i si tens ganes de caminar més i visitar més el seu entorn, a 10-15 minuts de Bonavista i a través de camins pots anar caminant fins a la Serra del Corb, on pots visitar la preciosa Hermita de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, també pots agafar camí avall i visitar els aiguamolls de la Moixina, i si camines una mica més, arribes fins a la Fageda d’en Jordà.

Passeja pel Bosc Terapèutic i Saludable de Salvador Grau
Ruta circular Bonavista-Sant Martí del Corb-Sant Miquel del Corb.

Faràndula i festa major

Els ratolins no solen ser gaire estimats, excepte al barri de Bonavista d’Olot. Aquí, en Dentetes i els Ratolinets, la faràndula del barri, són un motiu d’orgull, i està representada per ratolins per una raó concreta:

Amb el creixement del barri els veïns van decidir que volien obrir un local social, i el 2001 es va inaugurar el local social de Bonavista, aquest local estava situat al costat de l’antiga deixalleria d’Olot, un lloc que, en el moment de desmantellar-la i trelure-la, feia molt mala olor i es van trobar amb la sorpresa que sortien constrantment ratolins de tot arreu!

Per recordar aquesta història, es van encarregar figures de ratolins a Tavi Algueró i Àngel Rigall, i així va néixer en Dentetes, seguit dels quatre petits ratolinets.  Inicialment, la gent de fora del barri parlava de les “rates de Bonavista”, però després de molts “no, rates no; ratolins” per part dels veïns, finalment es va entendre. Actualment, en Dentetes i els Ratolinets són símbols emblemàtics del barri, representant la seva història i esperit comunitari.

Festa Major

Normalment cau en la primera setmana de juny.

Comerços i serveis

On menjar

En resum, el barri de Bonavista és un exemple de com una comunitat pot transformar-se i prosperar amb el temps, mantenint alhora una forta identitat i un esperit de cooperació.

La seva història de superació i les seves vistes magnífiques fan d’aquest barri un lloc especial dins la ciutat d’Olot.

Share Post