Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Expressions garrotxines més enllà del ‘qui no carda a Olot…’

A la Garrotxa fem el toc amb la colla i, quan és l’hora, cardem el camp per no fer tard. El nostre parlar és ben particular i únic! Com a tot arreu, tenim una sèrie d’expressions garrotxines, molt nostres, que fa servir tothom -grans i joves. I que no es perdin mai!

Avui recopilem les expressions de la Garrotxa més típiques. Si sou d’Olot i voltants segur que les coneixeu totes! Si sou de fora de la comarca, us animem a incorporar-les al vostre vocabulari! Potser així també aconseguireu més punts el proper cop que jugueu al paraulògic! 😉

 

El parlar de la Garrotxa i les notres expressions

El parlar de comarques està de moda!! I perquè no es perdin, recopilem totes aquestes expressions en un llistat, desitjant que no es perdin mai! Si no ho feu encara, incorporeu-les al vostre dia a dia!

Cardar

Cardar és possiblement la paraula que, des de fora, ha identificat més el parlar d’Olot i Garrotxa. Qui no carda a Olot no carda enlloc, que diuen! Tot i que també n’hi ha que carden la llana i altres que s’emporten la fama.

Sabeu què vol dir cardar? En termes generals vol dir preparar la llana abans de filar-la i també és una paraula amb significat sexual. Però a la Garrotxa, cardar és molt més que això: la utilitzem com a sinònim de “fer”, i la sentireu a tot arreu: Què cardes?  Carda fred! S’ha cardat mal. Carda un ploure!  

També la fem servir com a sinònim de prendre o robar: M’han cardat la cartera. 

I, en general, en una pila d’expressions del dia a dia garrotxí:

No cardis! (No diguis!). 

Estàs ben cardat. (Estàs ben “fotut”).

I si et diuen que t’han cardat el pal, preocupa’t: la teva parella t’ha posat les banyes!

Anar a fer el toc

Vol dir anar a prendre alguna cosa. Els olotins, després de dinar, a mitja tarda, anem a fer el toc. Podria ser un cafè, un refresc…

Anar tou

Anar molt begut, anar borratxo.

Anar conill/a

Anar despullat. Sense cap segona intenció ni dobles significats. Tal qual!

Per exemple, els nens petits sovint van conills a la platja.  En una frase diríem: Han picat al timbre, obre tu que jo vaig conilla.

Keks o Quecs

Les sabates esportives de tota la vida a la Garrotxa són keks o quecs.

Igual que “wamba”, “keds” era també un nom de marca de sabates esportives. Del nom real “keds”, en va sortir la pronúncia “kets” i, a la Garrotxa, va acabar dient-se “keks” o “quecs”. I així ha quedat fins avui. Per què els garotxins parlaven més de quecs que de vambes, ho desconeixem… potser era una marca que es va comercialitzar molt per aquestes terres?

Can pixa

Can pixa és moooolt lluny. Va xutar la pilota i la va enviar a can pixa.

També sentireu l’expressió “això és can pixa” que vol dir que això és un caos.

Tu rai

Tu rai, que demà comences vacances! O… tu rai, que ets ric!

Què vol dir tu rai? Vindria a ser un “tu no et queixis, que tu ho tens ben fàcil, en canvi jo no”. I sí, hi ha una mica d’enveja de fons.

Fer-se’n un fart

Fer molt d’ una cosa.  Per exemple, avui m’he fet un fart de treballar.

Mala piganya

Quan una cosa (o una persona) fa mala piganya vol dir que fa mal rollto, fa mala espina.

Ansat

A Olot i Garrotxa cuinem amb ansats. Sí, sí, aquella olla de metall, petita, que té una sola nansa. Com se li’n diu, sinó? Clarament és un ansat.

Tenim fins i tot un bar l’Ansat a Olot ciutat.

Això pla! Ara pla!

A la Garrotxa utilitzem molt les expressions amb “pla”.

  • S’utilitza com a sinònim de “molt”: ella pla tenia diners! (ella en tenia molts, de diners; això pla és gros! (és molt gros).
  • Ara pla! –> per indicar sorpresa i desaprovació: Hem quedat tancats, ara pla!

Poc que

El “poc que” (pronunciat tot junt: “po-ca”) també és molt típic del parlar de la Garrotxa. Vol dir “no”. Amb un parell d’exemples ho tindreu tots clar:

-Faràs vacances? -‘Poc que’ ho sé, soc autònom.

-Tens una birra? -‘Poc que’ en queden!

Pas

Com el francès, al parlar de la Garrotxa l’hi afegim el “pas” en tota negació: No sé pas què ha dit; No en vull pas saber res; No és pas res!

Si al pas l’hi sumem l’expressió anterior, ens en queda una de ben autèntica i nostrada: Poc que ho sé pas, jo! 

Xucar

A Olot, quan demaneu un pa amb tomàquet us duran un “pa amb tomata”. Aquí, xuquem la tomata amb el pa, d’igual manera que els xurros es xuquen amb xocolata. És així!

Voleu xucar uns bons xurros amb xocolata? Us ho expliquem aquí.

Güita!

A la Garrotxa no mirem, guaitem. És molt freqüent, en petits i grans, sentir que algú diu el què vindria a sonar comgüita (una versió de “guaita!”).

Verbs acabats en t

Una altra cosa que defineix molt bé el parlar d’Olot i la Garrotxa són les T al final dels verbs en primera persona. Això sí, només a nivell de la pronunciació.

Per exemple: pujo es converteix en pújut; bàixut, arribut, mírut…  

Expressions garrotxines, les parlem, les expressem, les compartim…amb adhesius!

Des de Descobreix Olot ens apassiona aquest tema i volem contribuir i participar en aquest univers lingüístic garrotxí, per això hem creat alguns adhesius que capturen l’essència de les expressions garrotxines.

Exploreu, compartiu i incorporeu-los en el vostre dia a dia perquè aquest tresor no es perdi mai!

Com incorporar els adhesius en el teu mòbil?

  1. Afegeix en el teu mòbil el número de WhatsApp del DescobreixOlot 650051998 (clicant en aquest enllaç ja et direcciona al WhatsApp)
  2. Escriu: Adhesius i te’ls enviarem el més aviat possible.
  3. Un cop els rebis, clica cada adhesiu i posa que el vols guardar a preferits.
  4. Et quedarà guardat a la teva biblioteca de recursos, allà on hi ha les icones, els gifs i els adhesius (stickers).
  5. Gaudeix-los i comparteix-los amb la família i amistats! 😉

En parlen de les expressions de la Garrotxa…

Perquè als olotins i olotines ens encanta mantenir la tradició i no perdre la nostra identitat, descobriu alguns recursos que us ajudaran a conèixer, millorar i descobrir moltes més expressions olotines.

Llibre El parlar de la Garrotxa (2a versió ampliada)

Aquest 2024, vint anys després de dues edicions exhaurides, Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez han fet una nova versió del llibre El parlar de la Garrotxa, amb més de 600 mots nous i més de 200 expressions populars de la Garrotxa. 

Un llibre que mostra reconeixement a les generacions que han transmès en el vocabulari i expressions garrotxines, i enfocat a motivar als més joves a preservar-la i utilitzar aquest segell identificatiu de gran valor cultural i patrimonial.

Trobareu el llibre a la llibreria Drac d’Olot, el podeu comprar online o presencial, això és un petit tresor que tot olotí i olotina ha de tenir a casa.

Preguntem als olotins i olotines sobre les expressions garrotxines…

“Com se diu?” El concurs setmanal de la revista La Comarca d’Olot

Queda palès que ens agraden les expressions lingüístiques als garrotxins i garrotxines, i encara més jugar amb elles, a la revista de La Comarca cada setmana fan el concurs de “Com se diu en garrotxí?”, on es fa una proposta d’un mot en català i cal que es dongui resposta amb el mot garrotxí correcte.

El guanyador/a del sorteig obté premis com entrades per anar al cinema, descomptes o vals econòmics. Jugar a les expressions garrotxines té premi!

Paraules en ruta des d’Olot

Us deixem un fragment del programa “Divendres” (TV3) on l’Espartac Peran i en Màrius Serra, a la seva secció “Paraules en ruta” van venir a Olot a recollir les paraules i expressions més típiques de la comarca.

Can Putades o com parlar amb humor de la Garrotxa

L’Ona, la Joana, la Laila, la Núria i la Berta són darrere el compte de @canputades a tiktok i a Instagram. Amb els seus videos divertits i frescos reivindiquen la llengua i la Garrotxa en clau d’humor. També parlen sense embuts de la seva vida d’estudiant a Barcelona. Seguiu-les a TikTok o a Instagram

En coneixeu més, d’expressions típiques d’Olot i Garrotxa? Envieu-nos-les per instagram o facebook i les afegirem a l’article!

Share Post