A la Garrotxa fem el toc amb la colla i, quan és l’hora, cardem el camp per no fer tard. El nostre parlar és ben particular i únic! Com a tot arreu, tenim una sèrie d’expressions garrotxines, molt nostres, que fa servir tothom -grans i joves. I que no es perdin mai!
Avui recopilem les expressions de la Garrotxa més típiques. Si sou d’Olot i voltants segur que les coneixeu totes! Si sou de fora de la comarca, us animem a incorporar-les al vostre vocabulari! Potser així també aconseguireu més punts el proper cop que jugueu al paraulògic! 😉
El parlar de la Garrotxa i les notres expressions
El parlar de comarques està de moda!! Les noies de @CanPutades (estudiants garrotxines que viuen a Barcelona), van compartir al seu tiktok quatre videos amb les expressions garrotxines i van aconseguir fer-los virals. El parlar de la Garrotxa en boca de tothom! Podeu mirar el seu primer video aquí.
Perquè no es perdin, recopilem totes aquestes expressions en un llistat, desitjant que no es perdin mai! Si no ho feu encara, incorporeu-les al vostre dia a dia!
Cardar
Cardar és possiblement la paraula que, des de fora, ha identificat més el parlar d’Olot i Garrotxa. Qui no carda a Olot no carda enlloc, que diuen! Tot i que també n’hi ha que carden la llana i altres que s’emporten la fama.
Sabeu què vol dir cardar? En termes generals vol dir preparar la llana abans de filar-la i també és una paraula amb significat sexual. Però a la Garrotxa, cardar és molt més que això: la utilitzem com a sinònim de “fer”, i la sentireu a tot arreu: Què cardes? Carda fred! S’ha cardat mal. Carda un ploure!
També la fem servir com a sinònim de prendre o robar: M’han cardat la cartera.
I, en general, en una pila d’expressions del dia a dia garrotxí:
No cardis! (No diguis!).
Estàs ben cardat. (Estàs ben “fotut”).
I si et diuen que t’han cardat el pal, preocupa’t: la teva parella t’ha posat les banyes!
Anar a fer el toc
Vol dir anar a prendre alguna cosa. Els olotins, després de dinar, a mitja tarda, anem a fer el toc. Podria ser un cafè, un refresc…
Anar tou
Anar molt begut, anar borratxo.
Anar conill/a
Anar despullat. Sense cap segona intenció ni dobles significats. Tal qual!
Per exemple, els nens petits sovint van conills a la platja. En una frase diríem: Han picat al timbre, obre tu que jo vaig conilla.
Keks o Quecs
Les sabates esportives de tota la vida a la Garrotxa són keks o quecs.
Igual que “wamba”, “keds” era també un nom de marca de sabates esportives. Del nom real “keds”, en va sortir la pronúncia “kets” i, a la Garrotxa, va acabar dient-se “keks” o “quecs”. I així ha quedat fins avui. Per què els garotxins parlaven més de quecs que de vambes, ho desconeixem… potser era una marca que es va comercialitzar molt per aquestes terres?
Can pixa
Can pixa és moooolt lluny. Va xutar la pilota i la va enviar a can pixa.
També sentireu l’expressió “això és can pixa” que vol dir que això és un caos.
Tu rai
Tu rai, que demà ja hauràs acabat el confinament! O… tu rai, que ets ric!
Què vol dir tu rai? Vindria a ser un “tu no et queixis, que tu ho tens ben fàcil, en canvi jo no”. I sí, hi ha una mica d’enveja de fons.
Fer-se’n un fart
Fer molt d’ una cosa. Per exemple, avui m’he fet un fart de treballar.
Mala piganya
Quan una cosa (o una persona) fa mala piganya vol dir que fa mal rollto, fa mala espina.
Ansat
A Olot i Garrotxa cuinem amb ansats. Sí, sí, aquella olla de metall, petita, que té una sola nansa. Com se li’n diu, sinó? Clarament és un ansat.
Tenim fins i tot un bar l’Ansat a Olot ciutat.
Això pla! Ara pla!
A la Garrotxa utilitzem molt les expressions amb “pla”.
- S’utilitza com a sinònim de “molt”: ella pla tenia diners! (ella en tenia molts, de diners; això pla és gros! (és molt gros).
- Ara pla! –> per indicar sorpresa i desaprovació: Hem quedat tancats, ara pla!
Poc que
El “poc que” (pronunciat tot junt: “po-ca”) també és molt típic del parlar de la Garrotxa. Vol dir “no”. Amb un parell d’exemples ho tindreu tots clar:
-Faràs vacances? -‘Poc que’ ho sé, soc autònom.
-Tens una birra? -‘Poc que’ en queden!
Pas
Com el francès, al parlar de la Garrotxa l’hi afegim el “pas” en tota negació: No sé pas què ha dit; No en vull pas saber res; No és pas res!
Si al pas l’hi sumem l’expressió anterior, ens en queda una de ben autèntica i nostrada: Poc que ho sé pas, jo!
Xucar
A Olot, quan demaneu un pa amb tomàquet us duran un “pa amb tomata”. Aquí, xuquem la tomata amb el pa, d’igual manera que els xurros es xuquen amb xocolata. És així!
Voleu xucar uns bons xurros amb xocolata? Us ho expliquem aquí.
Güita!
A la Garrotxa no mirem, guaitem. És molt freqüent, en petits i grans, sentir que algú diu el què vindria a sonar com “güita“ (una versió de “guaita!”).
Verbs acabats en t
Una altra cosa que defineix molt bé el parlar d’Olot i la Garrotxa són les T al final dels verbs en primera persona. Això sí, només a nivell de la pronunciació.
Per exemple: pujo es converteix en pújut; bàixut, arribut, mírut…
Can Putades o com parlar amb humor de la Garrotxa
L’Ona, la Joana, la Laila, la Núria i la Berta són darrere el compte de @canputades a tiktok. Amb els seus videos divertits i frescos reivindiquen la llengua i la Garrotxa en clau d’humor. També parlen sense embuts de la seva vida d’estudiant a Barcelona. Seguiu-les a TikTok
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
També han parlat de les expressions de la Garrotxa…
Descobriu un llibre i un programa de televisió on també s’expliquen les expressions típiques garrotxines.
El parlar de la Garrotxa
Aquest llibre de Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez recull expressions i lèxic del parlar de la Garrotxa. Malauradament, està exhaurit de moment.
Paraules en ruta des d’Olot
Us deixem un fragment del programa “Divendres” (TV3) on l’Espartac Peran i en Màrius Serra, a la seva secció “Paraules en ruta” van venir a Olot a recollir les paraules i expressions més típiques de la comarca.