Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Una ruta pel Bosc de Tosca

Vols caminar per indrets amb una història protagonitzada per volcans ? L’espai natural del Bosc de Tosca, situat a Olot, dins de la província de Girona, Catalunya, t’ofereix aquesta experiència única. Però, què té d’especial aquest bosc per a ser considerat un tresor natural? Acompanya’ns en aquest viatge per la història, la geologia i la biodiversitat que converteixen al Bosc de Tosca en una visita obligatòria per als amants de la naturalesa i l’aventura.

Els Orígens del Bosc de Tosca

El Bosc de Tosca és un paisatge modelat per l’activitat volcànica, característic de la regió de la Garrotxa. Aquest parc natural s’assenteix sobre una antiga colada de lava que va brollar del volcà Puig Jordà fa uns 17.000 anys. Aquesta es va barrejar amb la terra humida i argilosa fent emergir uns turonets anomenats Tossols.  Amb el temps, molta part del terreny del Bosc de Tosca, un bosc que reposa sobre terra volcànica, va ser explotat per a conrear. Amb la recuperació del terreny i quedar protegit sota el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa es va inaugurar el Parc de Pedra Tosca.

Un Ecosistema Únic

Gràcies a la seva peculiar geologia, el Bosc de Tosca alberga un ecosistema divers, on conviuen espècies de flora i fauna adaptades a aquest ambient singular. Des de molses i líquens fins a ocells i mamífers, el bosc és un refugi de biodiversitat enmig de l’activitat volcànica de la Garrotxa. Un exemple en són la serp de vidre o vidriol, parent de les sargantanes però amb aspecte de serp, i el roure.

Rutes de Senderisme i Punts d’Interès

El Bosc de Tosca es troba dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, una àrea protegida que compta amb més de 40 cons volcànics i 20 colades de lava. 

Dins d’aquest indret natural s’hi troba el Parc de Pedra Tosca. Aquest compta amb un recorregut circular de 4km que comença a l’entrada del parc i passa per diferents camins que teixeixen el laberint que el conforma; no us amoïneu, tot el recorregut està senyalitzat!

Tot i que aquest recorregut sorgeix d’un projecte amb els RCR que pretén fusionar les estructures d’acer amb el material natural, durant el recorregut també es poden observar els rastres arquitectònics de les construccions de pedra seca que es van alçar a les parcel·les de terra de la zona

Caminar per les seves senderes és com viatjar en el temps, observant les marques que la naturalesa i l’ésser humà han deixat al llarg dels anys. No et perdis l’oportunitat d’explorar les seves rutes de senderisme, on cada pas revela una nova meravella.

Conclusió

L’Espai Natural del Bosc de Tosca no és només un testimoni de la història volcànica de Catalunya, sinó també un refugi de biodiversitat i un escenari per a aventures a l’aire lliure. Explorar aquest espai és submergir-se en un llibre obert sobre geologia, història, naturalesa i arquitectura. Ja sigui caminant pels seus senders, observant la seva flora i fauna o simplement gaudint del paisatge, el Bosc de Tosca ofereix una experiència única que no et pots perdre.

T’ha picat la curiositat sobre quins altres secrets amaga la Garrotxa? Explora altres rutes i activitats!

Share Post