Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Dos circuits d’orientació fixes al costat de la Via Verda El Carrilet

Buscar un tresor amagat és una activitat que, per més que hàgim crescut, és llaminera per a tothom. Primer de tot situar-se, triar una estratègia, seguir les indicacions del mapa, i anar fent ús d’algunes pistes i també d’una mica d’intuïció

Circuit d’orientació a Olot: La manera perfecta de connectar amb la natura

Però, i si en lloc d’un tresor, n’hi ha molts d’amagats? Els circuits d’orientació amaguen tresors en forma de fita de colors taronja i blanc.

Aquesta disciplina va néixer a Suècia fa més de cent anys. La cursa d’orientació és una activitat integral i formativa, ja que no només posa a prova la nostra resistència física sinó que també necessita una capacitat de concentració i orientació fonamentals. I els tresors que ens regala són molt valuosos: una bona estona, un entorn bonic i molta diversió amb la família o amics.

Una disciplina centenària

La pràctica d’aquest esport s’adreça tant als més alts nivells de competició internacional com al públic lúdic i familiar.

Així doncs, què són exactament les curses d’orientació?

Són competicions atlètiques de camp a través i a contrarellotge amb l’obligació de passar per unes fites de control assenyalats en un mapa. Qui passa per totes les fites en el menor temps, guanya!

Només cal portar roba i calçat còmode, una mica d’aigua, una brúixola i ganes de divertir-se.

L’orientació es practica a la natura i combina de manera perfecta l’esforç físic amb el mental

En el camp de la competició existeixen molts clubs arreu del món. Hi ha lligues i competicions nacionals i internacionals.

Existeixen les competicions clàssiques o bé “rogaine” que poden durar fins a 24 hores i cal planificar molt bé l’estratègia.

En “rogaine” els participants han d’aconseguir, en el temps donat, la màxima puntuació possible, com en la clàssica, però en aquest cas les fites puntuen entre 3 i 9 segons la dificultat física i/o tècnica per accedir-hi.

De manera que, un cop entregat el mapa, cadascú pot seguir una estratègia diferent segons l’edat, condicions físiques o expectatives del dia.

En una cursa d’orientació s’estimula el poder de concentració i es forma una mentalitat analítica i imaginativa.

Cal saber interpretar la informació que ens ofereix el mapa i contrastar-la amb la realitat de l’entorn de manera que no es premia només la rapidesa, sinó el bon criteri a l’hora de triar l’itinerari més idoni.

S’estimulen qualitats que resulten molt útils en el dia a dia, tant a petits com a grans.

Per sort no caldrà que esperem que l’Associació d’Olot A.E.Gastant Keks organitzi la seva ja clàssica cursa ORIEN TURA, la cursa popular i festiva en el marc de les festes d’Olot. Ni la matinal anual d’orientació pel pla de dalt que sol caure al mes de març.

Per poder gaudir de l’orientació sempre que vulguem existeixen circuits fixos a molts pobles i ciutats de Catalunya, i Olot és una d’elles. Són recorreguts permanents que cadascú pot fer quan li ve de gust.

El circuit Fix d’Orientació d’Olot es troba al Parc Atlètic Tossols.

Va posar-se en funcionament a finals d’agost del 2016 i té dos recorreguts, que més que diferenciar-se per nivells de dificultat, el que intenten és introduir al participant en l’orientació.

Es poden fer en grup, en família o individualment, i estan pensats com a camp de proves per aprendre a trobar els controls en el mínim temps possible.

El circuit d’orientació fixe d’Olot en dades 

Terreny semiurbà, dins el recinte del parc atlètic Tossols.
Extensió: 0.5 km2
Escala: 1:2000
Equidistància: 1 mt.
Cartografia: Xeku Vila (A.E. Gastant Keks) – Primavera 2016
Mapa base: ICC
Núm. circuits: 2

COM FUNCIONA

Hi ha dos circuits disponibles, els dos de nivell bàsic i es diferencien pel nombre de controls.
  • La descripció de controls on s’indica la situació de la fita en qüestió, per exemple si està al costat d’un mur, o si es troba en una zona d’arbres…
  • Graella de marcació, per marcar el pas per a cada fita.

ON TROBAR ELS MAPES?

Podeu trobar els mapes dels circuits d’orientació d’Olot a través del web de GastantKeks, passant-lo a buscar a l’oficina de turisme d’Olot, a les mateixes instal·lacions del parc atlètic Tossols o descarregant-los aquí!
Share Post