Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Com consumir de forma responsable a Olot

En aquest camí Europeu d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per l’agenda 2030, davant una realitat planetària catalogada de crisi sistèmica i climàtica, cada vegada som més les empreses i persones que treballem per crear canvis d’hàbits i de punts de vista, per col·laborar i millorar la relació que tenim amb el medi ambient, el planeta i les persones.

Descobrir la ciutat a partir de propostes d’economia innovadores és una alternativa preciosa i inspiradora que, a més, ens convida a formar part d’una de les possibles solucions per consumir de forma responsable a Olot.

La Garrotxa és una de les comarques catalanes que destaca per apostar en aquesta direcció. I Olot, en concret, acull projectes referents, en aquest sentit.  L’economia circular,  l’economia regenerativa, el consum de productes de proximitat ecològics, la compra conscient a petits productors i artesans, el canvi a energies de transició… L’ajuda mútua, promoure l’ús de la bici, el patinet o l’anar a peu, entre altres sistemes i iniciatives, són parts d’aquesta transició ecosocial.

Decidir invertir els nostres diners en el nostre dia a dia, a establiments i projectes amb valor, és consumir de forma responsable.

Un dels objectius del Govern de la Generalitat de Catalunya i, concretament, del Departament de Treball, d’Afers Socials i Famílies, és impulsar i promoure polítiques per fomentar l’economia social i solidària a Catalunya.

Pam a Pam, és una eina desenvolupada per la XES, que permet descobrir  iniciatives que estan treballant i escullen ser agents actius i formar part activa de l’Economia Social i Solidària.

_

A Olot ja hi ha més de 20 establiments, projectes i serveis identificats que han escollit el segell de Pam a Pam per distingir-se i autoinspirar-se per continuar creixent en la direcció d’una economia social i solidària.

_

Els 15 criteris que utilitza pam a pam, poden ajudar-nos a comprendre què vol dir Economia Social i Solidària. Aquests criteris van des de la mirada de proximitat al comerç just, passant per la transparència, la integració social, l’intercooperació, la participació, les finances ètiques, els criteris ecològics, la gestió de residus, l’eficiència energètica, la forquilla salarial, el desenvolupament personal, l’equitat de gènere, la democràcia interna i el programari lliure.

En aquest mapa d’Olot, de l’Economia Social i Solidària, podem trobar iniciatives com:

Carlota Rodríguez, artesana i promotora del projecte LA IERA, que inscrita al Pam a Pam segueix el seus criteris d’Economia Social i Solidària. Una clara, creadora, amb vocació sostenible, de proveïdors km0 i capacitat re-evolucionadora.

Ranura, una entitat dedicada a l’acompanyament emocional de les infàncies, adolescències i families. amb seu a Olot i Figueres.

Somara, és una entitat que vol donar suport a infants i joves en situacions vulnerables a través de projectes socials i esportius. Vol contribuir a formar persones que puguin enfortir la societat amb valors i habilitats com la solidaritat o el compromís.

Kusint, proposa un tipus de roba que s’adapta al creixement de la mainada dissenyada a Olot, amb teixits certificats i de producció europea que garanteix la màxima qualitat del bé i la no explotació de cap persona treballadora. 

Dins aquest itinerari trobem dos puntals i referents, i potenciadors de l’Economia Social i Solidària a Olot: la cooperativa del Núria Social i la de Resilience Earth.

A Catalunya, l’Economia Social i Solidària està formada per milers d’iniciatives socioeconòmiques que prioritzen les persones i la vida. Advoquen per una gestió col·lectiva i democràtica, i treballen o incorporen la visió de l’arrelament al territori com a principals elements característics, i no únics,  que la diferencien d’altres models econòmics.

Com estem veient, a Olot, hi ha diferents botigues i serveis que s’emmarquen en aquest forma de fer.

Iniciatives que s’emmarquen en l’Economia Social i Solidària a Olot

La Pasta de Sal

Un projecte educatiu pioner a Olot, creat i dissenyat per a i des de les famílies en criança respectuosa i no directiva enfocada a l’etapa de la primera infància. A la Pasta de Sal, els aprenentatges es donen mitjançant el joc i es fomenten relacions saludables amb respecte cap a un mateix, els altres i l’entorn. Aquesta associació autogestionada té com a missió proporcionar un espai de joc no dirigit per a nens d’1,5 a 6 anys, amb acompanyament amorós i respectuós. L’objectiu és permetre als infants arribar al seu potencial màxim, confiant en la seva impulsivitat innata cap a un desenvolupament harmònic. La Pasta de Sal també advoca per un aprenentatge continu dels infants basat en la confiança i la participació en les situacions diàries.

com consumir de forma responsable a olot la pasta de sal

1/30 (1de30)

La serigrafia és una tècnica d’estampació antiga que permet la creació de productes actuals. 1 de 30, ofereix la possibilitat d’aprendre la tècnica de la serigrafia convertint-se en l’única proposta formativa en aquest àmbit vigent a la ciutat d’Olot.

Es caracteritza per la producció de petites sèries limitades a 30 unitats de productes estampats manualment, creant els seus propis dissenys i utilitzant diversos materials de suport (paper, fusta, ceràmica, pedra, vidre) en la gran majoria reciclats o d’excedents de producció. Són productes de gran qualitat.

Cooperativa Basegoda

És una cooperativa de treball de mestres i personal no docent del centre educatiu Petit Plançó, identificats amb un projecte pedagògic propi basat en la participació i la responsabilitat compartida.

L’Ecoxarxa

És una comunitat d’intercanvi de béns i serveis que participa en la transformació social, aportant a la societat un espai econòmic autònom, basat en les persones i la confiança. Funciona amb dos tipus d’intercanvis, els directes, entre dues persones que es posen d’acord entre elles i els que compten amb una moneda social, pròpia de la xarxa, el trok (l’única moneda social de la Garrotxa). El rebost de l’Ecoxarxa està a Mas les Mates.

Glauc Artesania

Glauc Artesania neix amb la il·lusió de donar a conèixer projectes de creadors/es de les nostres contrades; creacions fetes amb amor i amb la cura de qui coneix bé els materials amb què treballa.
Una botiga de productes artesans de proximitat impulsada per dones artesanes.

3 de 7

Taller-botiga situat a Olot, dedicat al patronatge, la confecció i la formació. A la botiga hi trobareu peces creades per 3 de 7 com d’altres creadors, tan de roba com de complements. 3 de 7 és un projecte preciós, molt engrescador que permet portar la creativitat posada al cos!

L’Espurna

Un projecte familiar, amb les coses fetes al seu ritme, gustoses, senzilles i que nodreixin. És una pizzeria, cafeteria i forn de pa amb un espai acollidor, amb producte ecològic, de proximitat i de comerç just.Un lloc meravellós on passar-hi una molt bona estona!

L’economia Social i Solidària és una de les línies d’actuació i resposta davant els reptes actuals, i n’hi ha moltes més, totes podem crear una forma econòmica regenerativa, en el sentit, que la nostra activitat ja sigui de consum com de producció, sigui respectuosa amb el planeta i les persones, a més de ser sostenible en el temps, vingui amb capacitat de regeneració, de l’acte de tornar a generar-se, de forma harmoniosa, natural i coherent.

A Olot es pot consumir de forma responsable de moltes maneres. Explora quina és la teva!

Si l’Economia Social i Solidària t’ha inspirat, anima’t, fes un pas més! Si ets servei o botiga, mira i informa’t sobre si tens els criteris d’economia social i solidària! I si ets consumidora i vols aportar escollint serveis i botigues que ja han fet el pas, descobreix-les aquí en el mapa d’Olot, totes les iniciatives que estan treballant per col·laborar a generar una economia més social i solidària amb les persones i el planeta.

(re)descobreixOlot explorant la teva forma de consum responsable!

Share Post