Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Peces úniques “made in” Olot

I si explorem la ciutat com una suma de simbologies d’un jeroglífic plural, fet pels habitants, projectes, iniciatives i moviments, privats i públics, demanant ser desxifrat? Quelcom que emergeix de les inquietuds i del voler expressar-se a través d’actuacions, intervencions artístiques, plàstiques o d’immediatesa. Amb tota la seva diversitat professional, de denúncia, adolescent, o més espontània?

Avui us descobrim al camaleonisme d’algunes empremtes, cicatrius i tatuatges de la pell dels edificis i de la ciutat d’Olot. Benvingudes a un viatge on les arestes es connecten amb les línies.

Us convidem a obrir la mirada al que la ciutat pot explicar-nos. Allò que només podem veure a Olot, per què està imprès damunt la seva façana, objectes i carrers, allò que a través del temps neix de la suma i la força d’alguns dels seus habitants de posar la intenció en voler visibilitzar el seu art, els seus valors, o les seves indignacions, per mostrar el que volen que sigui vist.

Benvingudes totes les pluralitats i nacionalitats a Olot.

Descobrir i deixar-se endur pel que regala la descoberta, és una forma d’aprenentatge directe que ens regala la realitat.

Un dels valors que emergeix, només d’entrar a Olot pel Vial Nord,  és un valor d’inclusió i benvinguda.

Canalitzat per l‘Escola d’Art d’Olot i  impulsat pel Servei Català Olot, Garrotxa, han creat un mural que interpel·la directament a la pluralitat lingüística que conviu en aquests 29,03 km² de municipi.

Actualment, a Olot hi conviuen 99 nacionalitats que parlen 58 llengües diferents, entre les quals hi ha el català i el castellà. I això ens ha portat a preguntar-nos: quantes llengües es parlen al món? I resulta que n’hi ha detectades més de 6000!

Aquesta riquesa de pluralitat olotina, es pot veure en molts barris i carrers, la cultura d’aquestes llengües apareix en formes de botigues específiques de diferents països o ciutats del món, planeta, a través d’establiments de restauració, en proposta de serveis de bellesa o benestar, anem veient com aquesta pluralitat que conviu va trobant el seu lloc, ampliant el paisatge amb olors i colors nous, que amb el temps, ja formen part de la paleta natural del medi col·lectiu, la ciutat.

I és així com hem començat aquest viatge, en aquest mural que curiosament està al costat del Garatge Botiga Costa Nogué, on pots veure 3 cotxes antics, que ens retornen al passat i fan ganes, de fer una volta per l’Olot dels anys 50 i de l’Església Cristiana Evangèlica, Beraca-Buenas Notícias, on abans hi havia el projecte Mans per l’Acció Solidària.

Aquests últims anys, l’art urbà a Olot, està creixent i han nascut molts murals grans i també intervencions petites. Anar-los descobrint visiona una ruta d’exposició viva; oberta 24 h al dia, 7 dies la setmana.

Una ruta de mons plàstics i d’expressió artística, tots interessants i dignes per a ser descoberts.

RESTAURANT ON POTS FER PARADA

Deixem-nos endur pels senyals, que van captivant la mirada, per acabar indagant seduïts per l’interès d’anar més enllà de la descoberta!

 

Heu vist el treball artístic, signat com a BL2A (BaLDosA). Aquella rajola enganxada a la paret? Al trencant cap a l’esquerra, baixant pel carrer Major, anant cap a Can Boquica l’espai per menjar, beure, riure i sobretot viure, de l’associació d’olotins amics del porc i el xai, AOAPIX? I heu vist, la rajoleta, al costat de la porta de Can Boquica, que diu: “en aquest local es lliga més a fora que a dins” i al damunt hi ha una argolla d’aquelles antigues on es lligaven els cavalls, o els animals a fora. No? Doncs són somriures, que surten de la paret quan els trobes. Sí? I et van fer somriure?

I és que les coses petites ens porten a les coses grans. Hem detectat al centre d’Olot, des d’adhesius, a plantilles, fins a 4 murals, d’un moviment que està creixent molt a la ciutat, que és el moviment feminista. El qual es fa tant present que sembla que les escletxes cridin.

RESTAURANT ON POTS FER PARADA

El mural WOMAN, fet des de l’Escola d’Art d’Olot des de la signatura SHE. Ha guanyat un concurs organitzat per l’ONG Medicus Mundi Mediterrània. Benvinguda Llibertat! Diu aquest mural fet en contra de les violències masclistes.

 

Parlant de moviments que emergeixen en aquest camí d’observar els tatuatges que es contenen als murs de la nostra ciutat. Descobrim que justament, on trobem els murs, pintats amb missatges de denúncia, en contra la violència masclista. Estan situats a un dels punts neuràlgics de la mobilitat. El lloc d’on surten els taxis, els autobusos transversals i el TPO, el lloc on passa el riu Fluvià i moltes persones hi caminen a peu per anar al centre de la ciutat.

Explorar les creacions artístiques del camí,  parar-nos a mirar-les i comprendre-les; és una forma de dialogar amb  les persones que l’han creada, sense que hi siguin.  És la forma de comprendre des del nostre prisma el que volen comunicar.

I tornant a les coses petites, i recordant la picada d’ullet de l’AOAPIX, allà al costat de la plaça Campdenmàs, on en el seu històric, van inaugurar les escultures que s’han fet famoses, del porc i el xai, de l’Àngel Rigall.  I és  l’AOAPIX qui fa temps que col·labora activament amb la cultura Olotina i s’ha anat fent forta a través del moviment social, gastronòmic i humà que són. És una associació que amb el temps continua fent camí i mostra la gran generositat, vincle i compromís, de l’ecosistema del que forma part.

I parlant d’ecosistema, en aquesta mateixa zona, hem detectat, una empremta artística canviant, i perenne a la plaça. Dues artistes que comparteixen taller al local que fa cantonada a la mateixa plaça, anant des del local d’AOAPIX a l’Ateneu Mala Petja. I és en aquesta paret de l’Ateneu on hi trobarem el mural: Sororitat Companyes, fet per la Coordinadora de Vaga 8M Garrotxa. Una és la Kirsten Barbara Bolg, una artista multidisciplinària i recicladora que forma part del col·lectiu la IERA a qui li agrada involucrar a la gent en els processos creatius, perquè puguin experimentar l’art com a eina de canvi a la seva vida. L’altre és l’Estel que darrere la marca @wiwiestel crea bosses amb els estampats dissenyats per ella. Animeu-vos i acosteu-vos a mirar a través de l’aparador aquest món d’art que treballen. És transformador!

Que bonic l’ecosistema proactiu d’aquesta plaça amb murals i escultures que porten el nom del compromís i l’empenta de l’Aoapix, i també els colors multidisciplinaris del l’aparador d’Artishock obert al món.

El creador de la nova peça mural de l’antiga plaça del Teatre, actual U d’Octubre, es diu @greendel15. Mirant el seu treball, i descobrint més a l’artista, podrem entendre millor el missatge de fons en tota la seva obra davant del Teatre.

Per cert?!

Heu vist el nou mural de la plaça del Teatre? El que ha nascut de la mà del Volkà Fest! Un  nou festival encarat a artistes emergents, vinculats amb la Zona Volcànica de la Garrotxa . Està impulsat per Olot Cultura i dirigit per Mercè Llimona i Maria Planagumà.  El festival neix després de la participació de la Mercè Llimona i la Maria Planagumà al projecte Stalkers. Stalkers és un projecte de joves curadores d’art en viu impulsat pels festivals Sismògraf, Sâlmon, Fira Tàrrega i TNT i amb la participació de l’Eufòric Fest.

RESTAURANT ON POTS FER PARADA

Si tenim alguna a comunicar, l’art mural és un gran altaveu!

En aquest viatge hem descobert, tot el que encara pot quedar per descobrir!

Què hi ha amagat pels plecs d’aquesta ciutat?

Et convidem a mostrar-nos les peces úniques d’art urbà que atenen els vostres ulls!

I si sou, d’aquests, que feu murals per compartir somnis, idees, denúncies i/o convidar a la transformació social.  Doncs feu-nos arribar els treballs que teniu a la ciutat d’Olot  o els que us agradaria que hi poguessin ser a  @descobreixolot

I tu què veus, quan mires la dona?



    Share Post