Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

L’Espai Cràter d’Olot: 10 bons motius per visitar-lo

Olot és la capital dels volcans i ara ja compta amb un gran espai on aprendre i descobrir-los! Aquest mes de març de 2022 s’obre l’Espai Cràter, un museu interactiu pensat perquè sigui accessible a tothom, on podreu gaudir de l’experiència de viure els volcans per dins! I, atenció: entrada gratuïta per a tots els garrotxins aquest primer any d’inauguració!

Voleu saber com és l’Espai Cràter d’Olot per dins i què s’hi pot veure? Seguiu llegint! L’equip del DescobreixOlot hem pogut entrar en aquest espectacular “cinquè volcà d’Olot” i us n’expliquem els detalls més impressionants que no us podeu perdre de la vostra visita.

10 DETALLS IMPRESCINDIBLES DEL NOU ESPAI CRÀTER D’OLOT

Aprofiteu l’entrada gratuïta aquest 2022 (per a olotins i garrotxins)

Espai Crater (5)

L’Espai Cràter vol ser un reclam per a la gent de fora que ve a passar un dia a la nostra ciutat o que vol descobrir la Garrotxa; però TAMBÉ vol ser un espai nostre, de la gent d’Olot.

Els dies 4, 5 i 6 de març hi ha portes obertes. Podeu reservar entrades aquí.

Us avancem que durant l’any s’hi faran tallers i activitats, però a més a més, tots els garrotxins/es tenim entrada gratuïta aquest 2022 per descobrir-lo i gaudir-lo al nostre ritme. Podreu anar-hi tantes vegades com vulgueu, des de la seva obertura fins al 31 de desembre.

Podeu fer la reserva directament des de la pàgina web espaicrater.com, escollint el dia i hora que us vagin bé.

Entreu dins d’un volcà

espai crater olot

L’Espai Cràter s’ubica en si mateix dins d’un volcà: el Puig del Roser. Segur que coneixeu els famosos 4 volcans d’Olot (Montsacopa, Bisaroques, Montolivet i Garrinada). Ara, amb la creació de l’Espai Cràter se’ns obre la possibilitat de redescobrir aquest volcà… I fer-ho, a més a més, des de fora cap a dins!

L’edifici està semisoterrat i la seva estructura representa una escletxa a terra. El volcà Puig del Roser exerceix d’amfitrió dels visitants.

Si us hi fixeu, s’ha buscat que els materials de construcció de l’edifici també tinguin el màxim a veure amb la pròpia morfologia del volcà. S’han utilitzat gredes de l’excavació per omplir els murs i paviments de formigó, hi ha parets fetes amb àrid basàltic, etc. Les parets no són rectes sinó més aviat irregulars, imitant la forma del propi volcà.

A la sala expositiva descobrireu (en obra vista) un gran mur/talús de greda, que permet veure les entranyes del volcà Puig del Roser. Els visitants així poden comprovar que estan a l’interior d’un volcà.

No patiu, no us cremareu pas, però notareu l’escalfor de l’energia geotèrmica que es fa servir per a la climatització de l’edifici. S’utilitzen 17 pous verticals a 100 metres de profunditat i dues bombes de calor geotèrmiques de 60 kW cadascuna.

Apreneu com es va formar la Garrotxa

Maqueta espai crater olot

Us heu plantejat mai com deuria ser Olot i la Garrotxa fa milions d’anys, amb els volcans en erupció i les colades de lava deixant pas a espais meravellosos com la Fageda d’en Jordà?

A l’Espai Cràter descobrireu una maqueta amb videomapping (videomapatge) que us explicarà d’una forma molt visual com es va formar la Garrotxa. Una forma genial i entretinguda de veure l’evolució des de 50 milions d’anys enrere.

Maqueta espai crater olot volcans

Jugueu i passegeu per un nou parc urbà 

El fet que sigui un edifici semisoterrat ha permès crear un gran parc a la superfície, de 3.000 m2. El parc connecta el volcà Montsacopa amb el centre de la ciutat, fent que ara pujar a Sant Francesc sigui més fàcil que mai.

Aquest nou parc de l’Espai Cràter simbolitza un tossol, tan propi del paisatge de la Garrotxa. S’hi han plantat arbres d’espècies autòctones com: roures, faig, nogueres…

També hi trobareu un mur de pedra seca en un dels extrems, una tècnica declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Registreu el vostre moviment sísmic

Salta espai crater

Una de les propostes interactives més divertides de l’Espai Cràter és la que permet registrar el vostre moviment sísmic. Fent un salt damunt d’una plataforma especial, podreu veure quina capacitat teniu de fer moure el terra! Qui ho vol provar?

Estem convençudes que serà una de les activitats preferides per als més petits de casa! Una cosa més a afegir a les coses per fer a Olot amb nens.

Poseu a prova els vostres coneixements sobre vulcanologia

Totems espai crater

Què és una colada de lava? Quants volcans hi ha a la Garrotxa? Demostreu que sou experts vulcanòlegs! En diferents punts de la sala expositiva, trobareu uns tòtems interactius amb preguntes ràpides sobre continguts explicats dins l’Espai Cràter. Jugueu a respondre-les correctament i reteu els vostres acompanyants a superar la vostra puntuació!

Utilitzeu un equipament pensat per a tothom

lavabos inclusius olot

L’Espai Cràter vetlla per garantir l’accessibilitat de totes les persones. El centre compta amb acessos i recorreguts aptes per a persones amb mobilitat reduïda, zones de repòs i lavabos adaptats.

A més a més, s’ha optat per dissenyar uns lavabos que no discriminen per raó de gènere. Són inclusius i així ho veureu en la senyalètica de l’edifici.

S’ofereixen visites guiades adaptades perquè els continguts estiguin a l’abast de tothom i, sobretot, de les persones amb discapacitat física, sensorial o cognitiva. Més informació.

Vibreu amb els esdeveniments programats a la Sala Magma

La Sala Magma està pensada per acollir tot tipus d’esdeveniments. Té capacitat per a 110 persones i compta amb immillorable acústica, projecció d’alta definició i servei de retransmissió en streaming.

Ja s’està treballant en l’agenda de 2022 endavant i s’hi han previst: tallers familiars, xerrades, tallers, audiovisuals, arts escèniques, concerts de petit format, entre d’altres.

De moment, ja hi ha segur programades les xerrades dels Grans Interrogants de la Ciència, i dels Reptes del s. XXI (PEHOC), així com el Fòrum d’Escoles Verdes de la Garrotxa, el Congrés de Petits i Joves Científics, o una instal·lació del Sismògraf.

A banda, la Sala Magma està a la vostra disposició per si voleu fer-hi una presentació o xerrada a nivell empresarial i particular.

Apreneu alguna cosa nova en els tallers educatius i les visites familiars

Espai Crater (3)

Val la pena visitar l’Espai Cràter en família? Sí, sens dubte! Pels continguts, diríem que ho gaudiran més els infants a partir de 10 anys, però els més petits també hi descobriran coses del seu interès. És un museu molt interactiu i familiar i permet fer la visita al ritme i descobriment de cada etapa.

Els caps de setmana es faran visites comentades a l’exposició, conduïdes pel Servei Educatiu de l’Espai Cràter. A més, també s’estan preparant proposta de tallers familiars, per a diferents nivells educatius, de caire científic però també lúdic. Estigueu atents a les activitats de la seva pàgina web.

Deixeu-vos portar per la lava

Espai Crater olot

La visita a l’Espai Cràter és sorprenent des de l’inici fins el final. L’entrada al volcà és d’allò més curiosa i original 🙂 No us deixarà indiferents!

A l’entrada aviat descobrireu que no és un museu qualsevol…. No volem fer spoilers així que deixarem aquí l’explicació. No espereu més i reserveu dia i hora per visitar l’Espai Cràter. Esperem que us agradi TANT com a nosaltres!

I després de la visita… Fem un àpat de cuina volcànica? 

A prop de l’Espai Cràter hi ha diversos cafès i restaurants on podreu gaudir d’un bon àpat amb la família o els amics. Feu un cop d’ull als restaurants d’Olot que trobareu a delit, la plataforma gastronòmica de la Garrotxa.

Us en destaquem 3 aquí sota mateix, que són molt propers a l’Espai. La quarta recomanació que us fem és que us animeu a arrodonir aquesta “jornada volcànica” fent un àpat en un dels restaurants de cuina volcànica d’Olot

Cafè del Firal

Tapes
Passeig d’en Blay, 50 (El Firal)

+ info

El Nou Firalet

Menú diari
c/ Mirador 17

+ info

El Fortí del Volcà Montsacopa

Restaurant dalt del volcà!

+ info
restaurant-la-brasera-olot-1-1-683x1024

La Brasera

A la brasa
Carrer Major, 29

+ info

Cuina Volcànica

Consulteu  els restaurants de cuina volcànica que hi ha a Olot.

+ info
Share Post