Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

L’Espai Cràter d’Olot: 10 bons motius per visitar-lo

Olot és la capital dels volcans i ara ja compta amb un gran espai on aprendre i descobrir-los! Aquest mes de març de 2022 s’obre l’Espai Cràter, un museu interactiu pensat perquè sigui accessible a tothom, on podreu gaudir de l’experiència de viure els volcans per dins!

Voleu saber com és l’Espai Cràter d’Olot per dins i què s’hi pot veure? Seguiu llegint!

10 DETALLS IMPRESCINDIBLES DEL NOU ESPAI CRÀTER D’OLOT

Espai Crater (5)

L’Espai Cràter vol ser un reclam per a la gent de fora que ve a passar un dia a la nostra ciutat o que vol descobrir la Garrotxa; però TAMBÉ vol ser un espai nostre, de la gent d’Olot.

Per què visitar l’Espai Cràter entre setmana? De dimarts a divendres, hi ha menys gent i, per tant, més espai per moure’s i gaudir de les exposicions i activitats. A més, podreu aprofitar per explorar l’espai amb més tranquil·litat i sense presses. Així que si teniu la possibilitat, animeu-vos a visitar l’Espai Cràter entre setmana i descobriu tot el que aquest lloc fascinant té per oferir.

Entreu dins d’un volcà

espai crater olot

L’Espai Cràter s’ubica en si mateix dins d’un volcà: el Puig del Roser. Segur que coneixeu els famosos 4 volcans d’Olot (Montsacopa, Bisaroques, Montolivet i Garrinada). Ara, amb la creació de l’Espai Cràter se’ns obre la possibilitat de redescobrir aquest volcà… I fer-ho, a més a més, des de fora cap a dins!

L’edifici està semisoterrat i la seva estructura representa una escletxa a terra. El volcà Puig del Roser exerceix d’amfitrió dels visitants.

Si us hi fixeu, s’ha buscat que els materials de construcció de l’edifici també tinguin el màxim a veure amb la pròpia morfologia del volcà. S’han utilitzat gredes de l’excavació per omplir els murs i paviments de formigó, hi ha parets fetes amb àrid basàltic, etc. Les parets no són rectes sinó més aviat irregulars, imitant la forma del propi volcà.

A la sala expositiva descobrireu (en obra vista) un gran mur/talús de greda, que permet veure les entranyes del volcà Puig del Roser. Els visitants així poden comprovar que estan a l’interior d’un volcà.

No patiu, no us cremareu pas, però notareu l’escalfor de l’energia geotèrmica que es fa servir per a la climatització de l’edifici. S’utilitzen 17 pous verticals a 100 metres de profunditat i dues bombes de calor geotèrmiques de 60 kW cadascuna.

Apreneu com es va formar la Garrotxa

Maqueta espai crater olot

Us heu plantejat mai com deuria ser Olot i la Garrotxa fa milions d’anys, amb els volcans en erupció i les colades de lava deixant pas a espais meravellosos com la Fageda d’en Jordà?

A l’Espai Cràter descobrireu una maqueta amb videomapping (videomapatge) que us explicarà d’una forma molt visual com es va formar la Garrotxa. Una forma genial i entretinguda de veure l’evolució des de 50 milions d’anys enrere.

Maqueta espai crater olot volcans

Jugueu i passegeu per un nou parc urbà 

El fet que sigui un edifici semisoterrat ha permès crear un gran parc a la superfície, de 3.000 m2. El parc connecta el volcà Montsacopa amb el centre de la ciutat, fent que ara pujar a Sant Francesc sigui més fàcil que mai.

Aquest nou parc de l’Espai Cràter simbolitza un tossol, tan propi del paisatge de la Garrotxa. S’hi han plantat arbres d’espècies autòctones com: roures, faig, nogueres…

També hi trobareu un mur de pedra seca en un dels extrems, una tècnica declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Registreu el vostre moviment sísmic

Salta espai crater

Una de les propostes interactives més divertides de l’Espai Cràter és la que permet registrar el vostre moviment sísmic. Fent un salt damunt d’una plataforma especial, podreu veure quina capacitat teniu de fer moure el terra! Qui ho vol provar?

Estem convençudes que serà una de les activitats preferides per als més petits de casa! Una cosa més a afegir a les coses per fer a Olot amb nens.

Poseu a prova els vostres coneixements sobre vulcanologia

Totems espai crater

Què és una colada de lava? Quants volcans hi ha a la Garrotxa? Demostreu que sou experts vulcanòlegs! En diferents punts de la sala expositiva, trobareu uns tòtems interactius amb preguntes ràpides sobre continguts explicats dins l’Espai Cràter. Jugueu a respondre-les correctament i reteu els vostres acompanyants a superar la vostra puntuació!

Utilitzeu un equipament pensat per a tothom

lavabos inclusius olot

L’Espai Cràter vetlla per garantir l’accessibilitat de totes les persones. El centre compta amb acessos i recorreguts aptes per a persones amb mobilitat reduïda, zones de repòs i lavabos adaptats.

A més a més, s’ha optat per dissenyar uns lavabos que no discriminen per raó de gènere. Són inclusius i així ho veureu en la senyalètica de l’edifici.

S’ofereixen visites guiades adaptades perquè els continguts estiguin a l’abast de tothom i, sobretot, de les persones amb discapacitat física, sensorial o cognitiva. Més informació.

Vibreu amb els esdeveniments programats a la Sala Magma

La Sala Magma està pensada per acollir tot tipus d’esdeveniments. Té capacitat per a 110 persones i compta amb immillorable acústica, projecció d’alta definició i servei de retransmissió en streaming.

Podeu consultar totes les activitats previstes a la seva agenda.

A banda, la Sala Magma està a la vostra disposició per si voleu fer-hi una presentació o xerrada a nivell empresarial i particular.

Apreneu alguna cosa nova en els tallers educatius i les visites familiars

Espai Crater (3)

Val la pena visitar l’Espai Cràter en família? Sí, sens dubte! Pels continguts, diríem que ho gaudiran més els infants a partir de 10 anys, però els més petits també hi descobriran coses del seu interès. És un museu molt interactiu i familiar i permet fer la visita al ritme i descobriment de cada etapa.

Els caps de setmana es fan visites comentades a l’exposició, conduïdes pel Servei Educatiu de l’Espai Cràter. A més, també hi ha un ampli ventall de tallers familiarsper a diferents nivells educatiusde caire científic però també lúdic. Consulteu-les a la seva pàgina web.

Deixeu-vos portar per la lava

Espai Crater olot

La visita a l’Espai Cràter és sorprenent des de l’inici fins el final. L’entrada al volcà és d’allò més curiosa i original 🙂 No us deixarà indiferents!

A l’entrada aviat descobrireu que no és un museu qualsevol…. No volem fer spoilers així que deixarem aquí l’explicació. No espereu més i reserveu dia i hora per visitar l’Espai Cràter. Esperem que us agradi TANT com a nosaltres!

I després de la visita… Fem un àpat de cuina volcànica? 

A prop de l’Espai Cràter hi ha diversos cafès i restaurants on podreu gaudir d’un bon àpat amb la família o els amics. Feu un cop d’ull als restaurants d’Olot que trobareu a delit, la plataforma gastronòmica de la Garrotxa.

Us en destaquem 3 aquí sota mateix, que són molt propers a l’Espai. La quarta recomanació que us fem és que us animeu a arrodonir aquesta “jornada volcànica” fent un àpat en un dels restaurants de cuina volcànica d’Olot

Cafè del Firal

Tapes
Passeig d’en Blay, 50 (El Firal)

+ info

El Nou Firalet

Restaurant dalt del volcà!

+ info
restaurant-la-brasera-olot-1-1-683x1024

La Brasera

A la brasa
Carrer Major, 29

+ info

Cuina Volcànica

Consulteu  els restaurants de cuina volcànica que hi ha a Olot.

+ info
Share Post