Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW | @
 

Un itinerari entre museus i places que ens recorden la faràndula Olotina

Una de les millors maneres de conèixer la vila d’Olot és coneixent la seva gent, les seves festes i la seva faràndula.

LA FESTA MAJOR D’OLOT

Ja fa un mes de les Festes del Tura d’Olot, unes festes que al 1997 van ser declarades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a Festes d’Interès Nacional. Unes festes ja documentades el 1636: aleshores com a actes populars hi havia el conte de Seguidilles, el Ball de Plaça i el Correbou. 

Però les festes encara duren i perduren a la ciutat, encara que s’hagi acabat l’estiu. A finals de setembre es celebren les festes del popular barri de Sant Miquel, amb una plaça ben engalanada i el Ball Pla que té 75 anys de calendari i una desfilada amb vestits de paper feta pels veïns i veïnes del barri.  

EL MUSEU DELS SANTS

El patrimoni festiu a la ciutat d’Olot i a la comarca és molt ric i bona part d’aquest es conserva al Museu dels Sants d’Olot. 

El Museu dels Sants  aplega un taller d’artesania i faràndula i era on es fabricaven els caps de gegants, els animals del bestiari, així com altres caps grossos de la faràndula.  Si teniu l’oportunitat de visitar-lo, podreu veure els caps originals dels gegants d’Olot, fets per Ramon Amadeu i construïts al segle XIX. 

Els actuals gegants que surten a ballar per Festes del Tura i per Corpus, i que durant l’any es conserven sota pany i clau a l’edifici de l’Hospici, tenen els seus originals al Museu dels Sants, un imponent gegant (obra de Miquel Blay) i la gegantessa (obra de Celestí Devesa), els dos del 1888. 

També es conserven els cavallets originals del 1904,  obra de Francesc Estorch, els mateixos que ballen avui en dia reproduïts en fibra de vidre. 

El cap de lligamosques és obra de l’escultor Ramon Amadeu i és del 1809.  També hi veureu en Cucut i la Xurruca (els capgrossos que sortien per la festa del taller Las Artes Religiosas avui tancat i conservats al museu) i el Drac del Carme del 1929. 

PLACES PER BADAR I BALLAR

Les places d’Olot són ideals per veure ballar els gegants d’Olot i el seu seguici, així com també els gegants dels diferents barris de la ciutat i el bestiari que els acompanya.   

El barri de St.Miquel té una esplendorosa plaça d’obra que amb un procés participatiu el 2015 va ser repintada i revitalitzada.  

 

A la plaça Campdenmàs hi trobareu dues escultures molt interessants. D’una banda, un porquet petit i un xai, obra de l’escultor olotí Àngel Rigall, encarregada per la penya A.O.A.P.I.X que en olotí vol dir Associació d’Amics del Porc i del Xai. Per les festes hi balla el seu gegant, un porc enorme que porta a l’esquena un xai que ruixa aigua a tothom. 

I per l’altra, la Torre de Babel, obra de l’olotí Quim Domene, situada al capdamunt de la plaça;  és la torre de la diversitat cultural i punt de trobada després del famós diluvi universal. A la base hi podem llegir la paraula aigua en diferents idiomes. Un punt de trobada intercultural. 

La plaça del Conill és una plaça que porta el mateix nom que Can Conill (1666), dentell que encara es pot veure en una de les seves façanes. A l’escut hi veiem un conill rampant; en canvi, el conill de la font està assegut. Presideix la font i abeurador d’animals, construïda al segle XVII però restaurada en diferents ocasions.  

A la plaça de l’Ú d’octubre, tot recordant aquest dia ciutadà, just darrere el Teatre Principal, hi ha també una font generosa i uns bancs que permeten descansar-hi, mentre contemplem el monòlit inaugurat el 2015 en homenatge a la cupletista olotina Càndida Pérez Martínez (1893-1989), autora d’alguns cuplets catalans més coneguts als anys 20 com Les Caramelles i Baixant de la Font del Gat.  Càndida debutà al 1914 al Teatre Ideal Park d’Olot (avui desaparegut), i marxà cap a Barcelona per fundar  una acadèmia de música. L’any 1926, la productora nord-americana Paramount li organitzà una gira per Europa, i debutà a París amb molt d’èxit. Tornà a Olot al 1979 després de la mort del seu marit. Una cantant internacional que ens permet tancar aquest recorregut festiu, entre faràndula, bestiari, places i monuments. 

Share Post
Written by

turisme@olot.cat

Oficina municipal d’atenció al visitant