Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW

La plaça del Carme està plena de detalls, d’art i de formes. Després de la millora urbanística feta per Eduard Callís i Guillem Moliner (unparelldarquitectes),  s’ha renovat en il·luminació, obertura, vegetació i colors. I s’ha posicionat entre les places més boniques d’Olot.

Amb qualitat d’il·luminació, vegetació, diversitat i inspiració artística, aquesta plaça emmarca un ecosistema on conviuen: ocells, llums de neó, hamburgueses amb estil, supermercats interculturals. Iniciatives amb vocació de transformació social, futurs artistes i dissenyadors. Una botiga de tota la vida, assistents a l’església a cada missa i un tant per cent molt elevat de convivència intercultural.

La plaça del Carme, la que abraça el camí al Claustre de l’Escola d’Art es converteix en un paisatge intermedi digne per ser explorat.

La plaça del Carme

Una plaça de Premi FAD dissenyada en col·laboració amb Quim Domene artista local reconegut internacionalment

Segons expliquen, el projecte de millora dut a terme l’any 2021, va comptar amb el consens dels veïns i activitats comercials de la zona, així com la participació del Consell de barri del Nucli Antic i es va incloure en el Pla integral d’accions de millora (PIAM) del Nucli Antic. Ha estat reconeguda pel premi Ciutat i Paisatge dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme.

En el transcurs del procés, Quim Domene, artista visual, que col·labora en aquesta remodelació, ens explica que a l’inici els fanals havien de ser uns llapis gegants en honor a l’escola. Però en la investigació i el procés, la idea es va transformar inspirada pels inicis històrics de l’Escola d’Art d’Olot. La qual va néixer com un centre educatiu per la formació d’artistes i artesans en el camp de la pintura decorativa i sobretot en la creació i projecció de dibuixos per la indústria de les indianes. Així doncs, l’artista va agafar un motiu indià  per fer els fanals de la plaça.

Els establiments

Sabeu que a més d’ocells, llums de neó i supermercats interculturals a la plaça del Carme d’Olot hi ha la primera hamburgueseria online  amb servei a domicili i recollida? “Burgers” americanes amb producte de qualitat!

Aquesta primavera algunes persones han tingut l’ull i la sort de fixar-se que a la nova noguera que hi ha a la plaça, just a davant del claustre de l’Escola d’Art d’Olot, un ocell hi està fent niu.

Volem parlar-vos del mini mercat, on pots entrar a comprar dolços i salats d’artilleria per moments de debilitat o gaudi, fruita i verdura, i coses per la llar, i és que tot ho té i, sobretot, un somriure. Hi trobareu tota mena d‘aliments processats de diferents parts del món, “confort-food” de Sud Amèrica, de l’Índia, de Marroc i com diu ell, també d’aquí.

En aquesta plaça, també hi ha la botiga DACHS de tota la vida que ha omplert el paisatge de la plaça des de “sempre”, on trobem, des de fa molts anys de la mà de l’Escola d’Art d’Olot, llapis i gomes, papers i bolígrafs.

The best burgers are the dirty ones, bitch! Així t’introdueixen al seu món d’hamburgueseria Juicy Lucy, un equip de persones fenomenal que ja va entrar a l’organolèptica d’Olot de la mà de l’Umami, un restaurant on els gustos i les propostes eren d’un maridatge i uns sabors que no et deixaven indiferent.  Ara ja fa uns anys que estan instal·lats a la plaça del Carme amb la seva fenomenal proposta d’hamburgueses, poke bols i pastissos d’aquells, de pastisseria, de conte, amb llums de Neó verd i rosa fluorescent, un espai on el disseny té caràcter propi, tot, per llepar-te’n els dits!

El primer supermercat ecològic i cooperatiu està a la plaça del Carme. Benvinguts a l’Artiga!

Una mica més avall i una mica més amunt de la plaça del Carme d’Olot hi ha dues iniciatives compromeses amb el territori, la societat i l’ecologia. Una mica més amunt, al carrer del Carme, 8 hi podem trobar el Núria Social, un pol de transformació i cultura referent de la Garrotxa, amb iniciatives com Resilience Earth (una cooperativa que treballa atiant la regeneració de la terra), Arriant (formació i lleure, colònies i producció escènica compromesa), Marc Planagumà (periodista gràfic audiovisual, connectat amb Uniterra), Primera Planta (cuina vegana i saludable al cor d’Olot), Núria Cultural (liderat per Marta Riera, porta una programació estable al Núria social implicant-se culturalment i socialment amb agents d’actius de la ciutat).

Iniciatives amb vocació de transformació social, futurs artistes i dissenyadors.

I una mica més avall hi trobem l’Artiga Coop SCCL, una cooperativa de consumidores i usuàries sense ànim de lucre. Una eina de transformació social amb activitat econòmica pròpia: un establiment al Barri Vell d’Olot, on, tal com diuen: ens abastim d’aliments i articles per a la llar sota criteris exigents, amb màxim respecte per al planeta i de justícia social. L’Artiga vol ser un gran espai de consum agroecològic i solidari, que facilita l’accés a productes sans, ecològics i de proximitat a un preu just, contribuint a fer créixer els projectes agroecològics de producció i elaboració de la comarca de la Garrotxa.

Karmafest una iniciativa cultural amb denominació d’origen: Plaça del Carme d’Olot.

El cartell està dissenyat per un jove artista i músic @nagat.mov

Neix el Karma Fest, el Festival que apropa l’art i la cultura a la plaça del Carme, amb una programació artística i cultural. Una proposta amb dues línies centrals, el cinema i la música i amb una clara aposta per la multidisciplinarietat i la hibridació on també tindrà cabuda l’art mural, la dansa i la performance! 

Una programació col·laborativa entre joves, agents socials i culturals locals com les Festes del Barri del Carme, el Shopping Night de l’Associació de Comerciants d’Olot (ACO) o el Festival Varietats Autòctones. es tracta d’una iniciativa liderada per l’Associació Núria Social en col·laboració amb regeneracio.xyz i amb el suport del PIAM.

Aquesta jove proposta ve amb ganes de continuar creixent, fent barri i connectant més i millor any rere any!

Si voleu saber més de la programació cultural a Olot, ara és el moment de seguir la Cua del drac, la qual també passa per la plaça del Carme d’Olot!

I vosaltres? Heu passat per la plaça del Carme?

Una plaça de llambordes amb 4 xiprers, dignes de ser abraçats i olorats,  que la custodien des de fa molt temps!

Share Post