Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

6 racons d’Olot amb història

Quan parlem de racons sempre ens ve al cap una paraula que acull i ens recull com a persones, un espai on poder relaxar-se, inspirar-se, reflexionar, o tan sols descansar per uns segons i observar l’espai que ens envolta.

Des de Descobreix Olot hem fet un petit recull de 6 racons d’Olot on, a part de parar i contemplar el seu entorn, si tens informació i hi afegeixes una mica d’imaginació i creativitat, descobriràs que potser estàs assegut o asseguda en un espai que ha viscut moltes històries i transformacions durant el pas del temps, et proposem que t’asseguis i observis per uns instants la història que envolta aquell espai, ben segur que la teva mirada fa un canvi.

L’església del Tura des de Can Sau 

Fotos: via landscape.coac.net / José Hevia

Anem a les arrels més antigues i primàries de la ciutat d’Olot, l’església de la Mare de Déu del Tura. Amagada entre els carrerons més estrets i els edificis més antics de la ciutat. L’església de la Mare de Déu del Tura ha estat reconstruïda i reestructurada en diverses ocasions durant els darrers segles i dins de l’església hi trobareu una de les “mare de déus” trobades més emblemàtiques de Catalunya: la Verge del Tura, patrona d’Olot.

La vellesa del centre històric d’Olot va fer que els edificis s’exposin a més possibles enderrocaments, i aquest era el cas de l’edifici del costat de l’església, anomenat Can Sau, afectant la seguretat dels vianants i desfigurant el carrer. Unparelldarquitectes va regenerar l’espai amb un projecte que dona el resultat artístic que expressa l’arquitectura de l’espai conjuntament amb petjades de la vida domèstica, una petita aportació artística enmig dels carrers més antics de la ciutat. 

L’església del Tura ha guanyat més espai i aquell carreró s’utilitza de tant en tant per a petites celebracions o tan sols és un racó agradable i tranquil on seure i imaginar-se quantes persones van viure la seva quotidianitat en un espai que plasma una presència ja absent.

El carrer dels Sastres des d’El Racó de la Font

Fotos: via Facebook El Racó de la Font i Descobreix Olot.

Caminant rere l’església de Sant Esteve trobaràs un raconet on hi ha una font, un raconet on seure i prendre un cafè al bar d’El Racó de la Font, i un cop hi seguis, davant teu tens tota la visió d’un carrer llarg, el carrer dels Sastres. 

El nom del carrer dels Sastres d’Olot no és aleatori, en aquest carreró del barri vell de la ciutat hi havia hagut més de 6 sastreries concentrades totes en aquest, i d’aquí el nom. Amb el pas del temps i l’evolució de la indústria la majoria dels establiments d’aquestes característiques han acabat tancant i, actualment, és un carrer on hi ha una intenció de reviure l’essència dels oficis artesanals i hi estan impulsant diverses iniciatives.

Us imagineu anar caminant pel llarg del carrer i només trobar aparadors amb teles i sastres? Devia ser un espectacle de colors i textures!

Plaça Clarà i les seves voltes

Fotos: via Patrimoni Garrotxa i Mas Llach.

Antigament coneguda com a Parc Vell, l’esplendor botànica, les característiques voltes d’estil noucentista o l’escultura La Maternitat, feta per Josep Clarà, ens endinsen en una atmosfera ben diferent, tot i que encara som al bell mig de la ciutat. El que actualment és conegut com l’Escola Pia, antigament era un convent i després va ser un espai d’ús militar. 

A part de seure en un dels bancs d’enmig de la Plaça Clarà i imaginar-nos com anys enrere passaven les monges del convent o posteriorment, les persones vestides de militar, si seus a alguna terrassa de les voltes que envolten la plaça també pots imaginar-te com durant anys i anys s’hi ha celebrat l’esdeveniment més antic de la ciutat d’Olot, amb més 700 anys d’història, i és la Fira de Sant Lluc, patró dels artistes, que sempre ha abraçat la Fira del Dibuix, situada a les voltes de la Plaça Clarà.

Des de fa uns anys, aquesta mateixa plaça també acull el campament reial de Nadal, us imagineu en un futur tots els nens i nenes que porten les seves cartes ara, d’aquí els anys el recordaran com un lloc màgic? I és que la Plaça Clarà és un espai que a part de tenir història, n’està creant de nova!

Tot un món industrial vora el riu Fluvià

Fotos: IG Jordi Carre1, Zig Zag Olot i web Estimada Terra.

Vorejant el riu Fluvià a l’alçada del barri vell d’Olot, veuràs una bonica terrassa del Zig Zag Cafè que convida a seure i observar l’antiga indústria de la ciutat. Davant teu hi trobaràs tota una façana de finestres del que era una fàbrica de gènere de punt, avui és la seu de la Brigada Municipal de l’Ajuntament d’Olot, 

Si gires la mirada a la teva esquerra trobaràs les restes d’un cas singular d’aquestes indústries que es van anar instal•lant al voltant del pont de Santa Magdalena, el cas de La Cooperativa. Creada el 1900, va ser la primera indústria d’obrers tèxtils, que va sorgir de la lluita dels obrers per reclamar els seus drets. Aquesta lluita va provocar que hi hagués nombroses vagues, moltes de les quals acabaven amb l’acomiadament dels treballadors i el compromís dels empresaris de no tornar-los a contractar. Aquesta situació va fer que els obrers decidissin autoorganitzar-se i crear una fàbrica sense un amo. Després de moltes traves burocràtiques finalment van poder establir-se a l’edifici de l’antiga fàbrica la Dusol. Més endavant, el 1931 es van traslladar prop de la plaça Clarà, on avui hi ha la plaça Catalunya. De l’antiga fàbrica només en resta una esvelta xemeneia vermella, que encara és el testimoni i el record d’un intent de crear indústries a través de cooperatives.

Pati de la Residència de Sant Jaume d’Olot

Fotos: Ricard Ballo

Enmig d’un dels carrers més transitats de la ciutat, el carrer Sant Rafael, o desconnectant de l’ambient de la Plaça Mercat, trobaràs un petit túnel que et porta a un espai tranquil, petit i acollidor, el pati de la Residència Sant Jaume i de l’antic Hospital d’Olot.

La història es remunta després dels forts terratrèmols del segle XV, a causa del creixement demogràfic i urbanístic de la vila, al segle XVI es va construir un nou hospital. Inicialment, Olot era molt petit i l’Hospital Sant Jaume quedava allunyat de la ciutat, de fet, estava situat a l’inici del qual en deien el camí ral entre Vic i Olot, i aquest inici de camí sabeu com es diu actualment? El carrer Sant Rafael.

Un pati central envoltat d’un edifici de grans dimensions amb planta quadrangular, tenia una façana monumental amb diverses finestres i una gran porta, amb tots els elements motllurats i decorats. Amb els anys es varen anar fent obres de decoració i estructuració de la façana i l’edifici, en l’actualitat, de la seva estructura original tan sols en conserva la façana d’estructura renaixentista i és considerada com un dels més vells records monumentals d’Olot. A hores d’ara, l’Hospital d’Olot s’ha traslladat, però l’espai que envolta aquell petit pati ha passat a tenir una segona vida envoltat de la residència Sant Jaume d’Olot i la nova Oficina de Turisme d’Olot.

Museu dels Sants

Fotos: via Olot Cultura i Turisme Garrotxa.

Visitar el Museu dels Sants d’Olot és un constant viatjar en el temps i l’experiència olotina, a part d’entrar en un espai que et transporta a una experiència de viure com funciona un taller d’artesania, ofereixen espais per a descansar, tallers per a tota la família i diferents activitats que converteixen una visita en una experiència vital i viatge en el temps.

A més, els tallers per a totes les edats permeten que les famílies participin activament en l’experiència, fomentant la creativitat i el vincle amb la cultura local. Així, una visita al Museu dels Sants d’Olot es converteix en una experiència enriquidora que combina aprenentatge, entreteniment i immersió en la riquesa històrica i cultural de la ciutat.

Així doncs, quan ens aturem a pensar en els racons, ens adonem que són molt més que llocs físics. Representen un un escenari on la vida passada i present es fusionen en una experiència única. És amb aquesta intenció que, des de Descobreix Olot, et convidem a explorar 6 d’aquests racons.

Perquè més enllà de la seva bellesa superficial, s’amaguen històries antigues i històries noves esperant ser descobertes.

Share Post