Dos paisatges ben frescals per passar un matí o una tarda d’estiu.
[Quina calor que fa!] [Uf aquest estiu si que fa calor!].
On comença la Via Verda
Al recinte firal, a on hi ha l’antiga estació del tren d’Olot, avui escola d’adults, és on inicia el trajecte de la via verda que el seu pas d’entre Olot i les Preses podria ser un dels més frescals de tot aquest recorregut. Ja traspassada l’esplanada a on aparcava el tren, a on hi havia els vagons de càrrega i descàrrega i altres espais logístics, la via s’estreny i inicia en línia recta un recorregut planer i fàcil per biciclar o passejar-hi.
Passem per sobre les fonts de Sant Roc, un paratge dels frescos, frescos d’Olot. Escenari de berenades populars al passat, avui és també un lloc de passeig i reunió
familiar els dies calurosos d’estiu. L’aigua que brolla i l’aigua del Fluvià fan una música que et va seduint i adormint, sobretot si és l’hora de la migdiada.
I ja arriben els túnels, tant típics en aquest trajecte, fets de rajola vermella i pedra volcànica, que ens van acompanyant de manera escalonada durant tot el passeig.
[Aquí sota si que s’hi està fresc!], pots sentir de cop i volta dit per un caminant o un ciclista que s’hi atura per a prendre aire i continuar l’activitat esportiva.
El Jardí Botànic del Parc Nou
Després d’haver fet un tram de la via verda i haver retornar, sense deixar de visitar l’Estadi d’atletisme Tussols Basil dels arquitectes RCR i el Parc de Pedra Tosca, també dels mateixos autors, podem decidir creuar la carretera de Santa Coloma (la que porta a Vic per l’oest o al centre d’Olot per l’est) i entrar al jardí més fresc de la ciutat, el jardí botànic o conegut popularment com el Parc Nou.
Una torre central, digne de viure-hi qui a principis de segle tenia diners no només per a mantenir la casa sinó tot el seu extens jardí, es coneix com a Can Castanys. Fins a principi del 2022 va ser la seu del Museu Volcans, un museu interactiu, didàctic i educatiu pensat per a les escoles i pels qui els hi agradava remenar-ho tot i saber-ho tot.
Actualment podeu visitar l’Espai Cràter, el centre de referència en volcans, ciència i societat. El projecte, situat a l’interior del volcà Puig del Roser, i el nou edifici, que està concebut com un element més de l’experiència, compta amb una exposició totalment interactiva, pensada per a totes les edats.
Entesos els orígens volcànics del sòl de bona part d’aquesta comarca, també entendrem el tipus de flora, fauna i clima que s’hi dona.
Ben coneixedors de l’entorn que de ben segur visitarem a fora, ara podem anar a fer un toc al bar del Parc Nou, a la seva terrasseta que dona a un dels jardins més grans de la ciutat. Roures centenaris, monumentals, fan ombra a tot un paratge declarat d’interès local amb diferents indicacions que permeten identificar els arbres, els arbustos i les plantes d’aquest jardí botànic.
Un glop d’aigua de la font del Parc Nou
Si les sorolloses oques del Parc Nou us deixen, feu un glop d’aigua fresca (amb totes les mesures de protecció) de la font del parc. Una taula de pedra de dimensions considerables presideix aquest racó amb bancs per a poder-hi fer una bona berenada amb la família. Si algú li agafa unes ganes tremendes de llegir pot pujar les escales de mà dreta i anar a la biblioteca mòbil exterior del Parc Natural ubicada just a sobre.
Unes tosques cadires de fusta al costat de l’armari i una taula, fan d’aquest singular lloc, un lloc únic per a la lectura.