El Firal al cor d’Olot, és un espai per passejar i estar-s’hi!
–
El Firal és el passeig central d’Olot, com una rambla, és el cor de la ciutat. A través d’un procés participatiu, el Firal es va reformar completament, donant lloc a un espai ombrejat pels grans plataners que li donen ombra i espais d’oci i cultura per a tots els públics.
–
FIRAL AMUNT, FIRAL AVALL
No existeix el verb Firalejar, però ens el podríem inventar i segur que acabaria arrelant. I és que es tracta d’anar Firal amunt i avall sota l’ombra dels seus centenaris plataners mentre la feu petar, converseu o deixeu que les hores manses de l’estiu passin còmodament.
De manera divertida, vigorosa i animada, tots els dilluns de l’any hi podeu passejar entre les parades de fruita, verdura, verdura ecològica, pollastres a l’ast, bosses, productes per a la llar… Més d’un centenar de parades l’omplen de baix a dalt. No hi ha dilluns que s’hi resisteixi, faci calor, nevi o plogui, el Mercat Setmanal d’Olot sempre és present al Firal amb els seus colors, olors i l’animació dels vianants mentre s’expliquen com ha anat el cap de setmana. Com el Mercat del dilluns al Firal d’Olot, enlloc!
REFRESQUEM-NOS AL FIRAL D’OLOT
Després de passejar a ple estiu, potser us vindrà de gust refrescar-vos a la moderna font dissenyada pels arquitectes Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Paumé. La font, al capdamunt del Firal d’Olot, s’engega al capvespre i deixa anar uns rajos d’aigua que els més petits de la casa poden sortejar i divertir-se d’allò més. I si voleu continuar jugant, podeu anar a l’espai de joc, amb una font, gronxadors i una excavadora inclosa!
Quan arriba el vespre, podreu asseure’us als bancs i esperar que el sol baixi una mica per anar a fer un toc a les nombroses terrassetes del Firal d’Olot.
La llengua és molt rica i com sabeu, no a tot arreu es diu igual anar a prendre quelcom, un refresc… A la Garrotxa i segur que en moltes altres contrades, en diem anar a “fer el toc” que vol dir anar a fer un beure, fer una copa, ampliat avui a tot el que ens permeti estar una bona estona amb els amics, coneguts i família.
Així mateix, al Firal hi trobareu una àmplia oferta gastronòmica des d’un un gelat, una orxata, una crep, un vermutet, unes torradetes, unes tapes ben bones o bé un menú de dinar o sopar, que de ben segur us encantarà.
I si és diumenge d’estiu, deixeu-vos endur per la música ja sigui per les sardanes, si us agraden i les sabeu ballar, o pels balls de saló que al capvespre fan moure les cames a tothom!
FIRAL I ART
El passeig del Firal, al cor d’Olot, ja és en ell mateix una obra d’arquitectura i art modern, però no podem deixar de citar els tres edificis més emblemàtics situats al bell mig: la casa modernista Solà-Morales, de l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner (1913-1916), el Teatre Principal d’Olot, de Martí Sureda (1902) i la casa modernista Can Gayetà-Vila, de Josep Paluzie (1905).
Tant mateix, al costat de la font del firal hi reposa l’escultura “La primera lectura” (1918) de l’il·lustre olotí Miquel Blay, el qual se li va dedicar també el nom del Firal d’Olot. Representa una noia i dos nens llegint un llibre, part d’un grup escultòric que l’artista va fer per a la ciutat de Montevideo (Uruguai) on actualment la veurieu junt a altres escultures. Aquesta va ser una rèplica amb pedra de Girona que es va fer gràcies al model que Miquel Blay va deixar al Museu de la Garrotxa al 1953.
EL FIRALET
No hi ha germà gran sense un petit, i el Firalet és el Firal petit. Obra dels arquitectes olotins RCR, va representar i encara segur que l’és, un projecte arquitectònic innovador que evocava la força, la textura i els colors dels volcans i les seves colades. De fa ben poc sabem que amb la reforma del Firal, un nou volcà reposa a sota, el volcà del Puig del Roser, i aquest fet sempre ha impregnat l’obra d’aquests arquitectes que van rebre el premi Pritzker d’arquitectura el 2019.
Ja ho sabeu, si voleu quedar a algun lloc, “ens veiem al Firal”.