Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

11 coses que no et pots perdre de les Festes del Tura d’Olot

Amb la tornada a l’escola i la tornada a la rutina, arriba a Olot la traca final de l’estiu: les Festes del Tura, les festes d’Olot!

Tenen molta nomenada i per festes els carrers d’Olot s’omplen de gent de la comarca i d’arreu de la província de Girona. Són festes gratuïtes, populars i que es fan al carrer.

 

Quan són les Festes del Tura a Olot?

Les festes del Tura se celebren pels volts del 8 de setembre, el dia de la festa major: el dia de Santa Tura, la patrona d’Olot. Depenent del calendari, l’ajuntament d’Olot fa coincidir la festa major amb els dies anteriors o posteriors.

 

Què fer a les Festes del Tura d’Olot

La programació de les festes del Tura ve carregada d’actes gratuïts per a totes les edats.

Vols saber què més es pot fer a les Festes del Tura d’Olot? T’expliquem en aquest article els 10 actes principals més estimats pels olotins!

La Cercavila

Amb la Cercavila es dóna el tret d’inici de les festes. És un dels actes més esperats per la mainada, les famílies i la gent gran: aquella tarda TOTA la faràndula olotina surt a ballar pels carrers d’Olot!

Gegants, nans i cavallets surten a ballar al ritme de la música de l’Aligot juntament amb el Clam, el Porc i el Xai, el nen de Rialles, en Batoies, el Drac, el Pollastre… i tooooota la faràndula. És l’única ocasió de l’any en què ballen tots junts! No us ho perdeu!

L’Esclat del Volcanet

Després del pregó d’inici de Festes, que es fa a l’Ajuntament, un cop ja s’ha fet fosc, es fa l’esclat del Volcanet d’Olot al Firalet.

Amb pirotècnia i focs artificials, el Volcanet entra en erupció i llença 25 kilos de caramels perquè els més petits els recullin.

Ball de Gegants, Nans i Cavallets

Durant les Festes del Tura, els Gegants d’Olot, juntament amb els Nans, Cavallets i Cap de Lligamosques, ballen dos dies a la plaça Major d’Olot.

Són balls tradicionals, bonics de veure i molt esperats per la gent d’Olot i comarca. Solen ballar el dia 8 (Patrona de la ciutat) i el diumenge. El ball del dia 8 va acompanyat d’una cercavila pels carrers d’Olot que acabarà a l’Hospici.

No us els perdeu!

gegants d olot

La Batalla de les Flors

A la tradicional Batalla de les Flors hi trobareu confeti, carrosses molt ben decorades i colles molt marxoses! Sempre es duu a terme a la Plaça Clarà d’Olot.

Les colles d’Olot i comarca passen mesos a decorar les seves respectives carrosses per guanyar el concurs. A la tercera volta a la plaça ja s’hi val: guerra de confetti entre el públic i les carrosses!!!

batalla de les flors olot

El Correfoc

Com a moltes ciutats catalanes, el Correfoc és també un dels actes principals de les Festes d’Olot. Organitzat des de ja fa molts anys per Pim Pam Pum Foc, surt de la plaça Campdenmàs i acaba a la plaça de Braus on es duu a terme un espectacle magnífic!

Ben tapats amb barret de palla, mocador a la cara i màniga llarga, us animem a venir al correfoc per ballar entre les espurnes.

correfoc olot

El Ball de l’Hora

La Turinada i El Ball de l’Hora són un dels actes preferits del jovent. Fa més de 25 anys que se celebren i és, per a molts, un dels actes mítics de les Festes del Tura, amb bon rotllo, molta aigua des dels balcons, begudes i molta festa al carrer.

La Turinada és una rua de jovent que va passant pels carrers d’Olot, per tots els bars del nucli antic. S’arriba finalment al carrer del Tura on, durant 60 minuts, es fa el Ball de l’Hora: un ball multitudinari en un espai petit, ple de decibels, globus gegants i aigua dels balcons.

Concerts Gratuïts i Barraques

Les Festes del Tura tenen un caràcter popular i estan plenes de concerts gratuïts dels millors artistes del moment. Hi ha sovint diferents escenaris, ubicats al centre de la ciutat. Feu un cop d’ull a la programació d’enguany per saber quins músics i artistes ompliran de música els carrers i places d’Olot!

Al Firal hi trobareu les tradicionals Barraques on les diferents entitats i associacions d’Olot hi venen entrepans i begudes.

concerts olot FDT

Els “Encierrus” de Marrans

Els “encierrus” de marrans (o “la marranada”) fa pocs anys que se celebra però ja s’ha convertit en un dels actes preferits de les festes d’Olot!

Imitant els “encierrus” de toros dels San Fermines, la gent que ho vol, corre davant d’uns marrans fets de cartró i rodes i portats pels organitzadors. Són 6 figures marrans sobre rodes que corren pels carrers d’Olot, divertint i empaitant la gent.

Es tracta d’un acte esbojarrat, divertit i molt animat, sense perill ni maltractament animal. L’organitza la Penya AOAPIX i és molt participatiu. El recorregut va des de l’església de Sant Esteve fins al Santuari del Tura.

Solen fer-se dos encierrus durant els dies de la Festa Major. Podeu participar mirant o corrent davant els marrans amb rodes. Però en qualsevol cas, no us ho perdeu!

encierru marrans

El Ball Pla

El Ball Pla d’Olot és una dansa tradicional catalana pròpia de la ciutat i es balla al Firal per les Festes del Tura.

És un dels estils de dansa popular més estesos a Catalunya i es considera ball nacional català. És un ball senzill i obert, amb un caire elegant, realitzat en parella.

Tothom que hi vulgui participar pot assajar els dies abans a l’Esbart d’Olot, l’entitat que organitza aquest acte tan tradicional i autòcton de les festes.

En acabar el Ball Pla, es balla allà mateix la tradicional Sardana “Adéu, Vila d’Olot”.

Espectacle Pirotècnic

L’últim dia de festes es fan els tradicionals focs artificials que es poden veure des de qualsevol racó alçat de la ciutat.

Els focs es tiren des del Puig del Roser, al costat de la Plaça de Braus i l’Espai Cràter. Per tant, un bon lloc proper on veure’ls és al Firal.

Un cop acabat l’espectacle pirotècnic, els olotins solen anar ja cap a la Plaça Major per al Ball d’Espelmes, que tanca les festes fins a l’any que ve!

focs artificials

El Ball d’Espelmes

Les Festes del Tura comencen i també acaben amb la seva faràndula. L’últim acte de les festes és un ball nocturn amb espelmes dels Gegants. Un ball preciós, emotiu i molt íntim on els olotins il·luminen la plaça Major amb espelmes perquè els gegants puguin ballar.

Després, qui vulgui, pot acompanyar els Gegants fins a l’Hospici per acomiadar-los i tancar-los fins a l’any que ve (tornen a ballar per Corpus, a la primavera).

ball espelmes olot
Foto: Radio Olot

Tota la Programació de les Festes del Tura

Consulteu el programa de les Festes del Tura als webs oficials de les Festes del Tura i l’Ajuntament d’Olot. També us recomanem que us instal·leu l’app mòbil de les Festes del Tura (android i iOs) per estar al corrent de tot el que va passant i estar al dia de possibles canvis.

Recordeu etiquetar les fotos a les vostres xarxes socials amb #descobreixolot !

Bones festes a tothom i tingueu seny!

Share Post